Global Fund for Children (GFC)’ın sitesinde yayınlanan blogda Mavi Kalem’den ve Mavi Kalem’in sınırdaki mültecilerle yaptığı çalışmalardan bahsedildi. GFC, Mart 2019’da Mavi Kalem’e Juliette Gimon Cesaret Ödülü’nü vermişti.
Bloğun Türkçe çevirisi şu şekilde:
“Türkiye Sınırında Mülteci Kadın ve Çocukları Korumak
Türkiye sınırındaki mülteci sayısı artarken, bir kuruluş buna en çok ihtiyacı olan çocuk ve kadınlara hem acil durum yardımı hem de uzun dönemli destek sağlıyor.
Bu misafir blog paylaşımında, Mavi Kalem – Global Fund for Children partneri ve 2019 Juliette Gimon Cesaret Ödülü kazananı – mülteci kadın ve çocukların haklarını öğrenmesi ve Türkiye’de yeni bir hayata başlamasına yardım etmek için yaptığı çalışmaları anlatıyor.
28 Şubat’tan beri binlerce Afgan, İranlı, Senegalli ve Suriyeli mülteci Türkiye’nin Avrupa ile olan sınırını açtığı haberini duyduktan sonra Türkiye’nin batı sınırlarına gitti.
Sınırdan Yunanistan’a geçmelerine izin verilmeyince mülteciler, Edirne Pazarkule sınır geçişinde toplandılar. Burada ve sınırın etrafındaki diğer bölgelerde nüfus git gide artıyor.
Mavi Kalem ekibi Pazarkule sınır geçişini ziyaret etti.
İlk 48 saatten sonra ekip şunları bildirdi:
Kalabalık her gün arttıkça, Pazarkuleye gelenler arasındaki kadın ve çocukların sayısı da artıyordu. Sınır alanı bir geçiş alanı olduğu için mülteciler için yeterli barınma şartları bulunmuyordu. Alandaki insanlar değişen hava şartlarında soğuk, ıslak bir zemin üzerinde kalıyorlardı.
Mültecilerin soğuk ve yağmurdan korunması için materyallere ihtiyaç sürekliydi. Daha çok içme suyuna ve hazır yemek paketlerine ihtiyaçları vardı.
Bebekler, çocuklar, yaşlılar ve hamile kadınılar gibi grupların da özel desteğe ihtiyacı vardı. O zamandan beri, toplanma yerinde temel insani ihtiyaçlar artıyor.
Mavi Kalem sahada olduğu sürece devam eden insani yardım çalışmasına etkin bir şekilde katıldı. Kuruluş yüksek kalorili yemek, hijyenik ped, bebek bezi, ıslak mendil ve bebek maması gibi materyaller sağladı.
Mavi Kalem alanda Edirne İl Göç Müdürlüğü, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD), Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile koordinasyon halinde çalıştı.
Mavi Kalem ekibi 2 Mart akşamı alandan ayrıldı. Hala süreci gözlemliyor, nüfusun değişen ihtiyaçlarını ve alanın koşullarını takip edip çalışmalarını buna göre planlıyorlar.
Mavi Kalem, Türkiye’de kadınlara ve çocuklara, özellikle acil durumlarda sosyal destek sağlayan bir dernek. 2000 yılında bir grup gönüllü tarafından başlatıldı ve 15 yıl sadece gönüllülerle çalıştı. Kuruluş, gönüllülük ve sosyal ilişki değerlerini hala koruyor.
Bu yüzden Mavi Kalem için sahada olmak ve toplumun diğer bireylerini desteklemek çok önemli.
20 yıllık tarihinde Mavi Kalem hem Türkiyeli hem de mülteci kadın ve çocuklarla çalıştı. Acil durum müdahaleleri koordine etti, okula devamı artırdı, çocuklar ile sanat ve spor etkinlikleri yaptı, kadın sağlığını destekledi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önledi ve mülteci kadın ve çocukların Türkiye’de yeni bir hayat kurmasına yardım etti. Doğrudan toplumla çalışmanın yanı sıra Mavi Kalem araştırma ve savunuculuk ile de çalışmalarını güçlendiriyor.
Mavi Kalem’in şu anki çalışmaları İstanbul, Gebze ve Adana’da çocuk korumaya ve İstanbul’da Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’ne odaklı.
Kuruluşun çocuklarla olan çalışmalarına bir örnek 12-17 yaş arası kız çocukları ile yaptıkları güçlendirme atölyeleri. Kuruluş bu programı daha önce Türkiyeli kız çocukları ile uyguladığı atölyeleri 2018’de Suriyeli kız çocukları için çevirip uyarlayarak hazırladı.
Bu atölye serisi kız çocuklarında farkındalığı artırmaya yardımcı oluyor ve onları ergenlik ve vücutları, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet, fiziksel ve ruhsal sağlık, sağlıklı cinsellik, şiddet ve cinsel taciz konularında düşünme konusunda cesaretlendiriyor. Geçen yıl, Mavi Kalem Suriyeli kız çocukları ile Türkiye’de 50’den fazla atölye serisi uyguladı. Bu atölyeler bu yıl da uygulanmaya devam edecek.
Mavi Kalem ayrıca mülteci çocukları gerçekten güçlendirebilmek için bütün toplumu güçlendirmek gerektiğine inanıyor.
Çocuklarla doğrudan çalışmaya ek olarak kuruluş, çocukların büyüyüp gelişebileceği sağlıklı çevreler oluşturmaya çabalıyor. Mavi Kalem yetişkin kadın ve erkeklerle çalışmanın mülteci çocuklar için daha destekleyici aile ve topluluklar oluşturmaya yardımcı olabileceğine inanıyor.
Örneğin, Mavi Kalem Suriyeli mülteci erkeklerle birlikte kadınların güçlendirilmesi için bir atölye serisi geliştirdi. Tartışma konuları içinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önlemek, ebeveynlik, kadının işgücüne katılımı ve toplumsal cinsiyet eşitliği bulunuyor.”
Bloğun aslına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://globalfundforchildren.org/story/protecting-refugee-women-and-children-on-the-turkish-border/