Çalışma Ekiplerimizi Destekliyoruz
Çalışma ekiplerimizi hem çalışma alanlarında hem de psikososyal açıdan desteklemek için kapasite geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Bu senenin başından itibaren yaptığımız kapasite geliştirme çalışmaları Arapça dersleri, iletişim çalışmaları ve sanat terapisi oldu.
Arapça Dersleri
Çalışma alanlarımızda Suriyeli mültecilerin bulunması sebebiyle ekiplerimizin Arapça dil becerisine önem veriyoruz. Suriyeli mültecilerle iletişim kuran ekibin büyük bölümü Arapça konuşabiliyor ancak okuyup yazamıyor. Bazıları ise Arapça bilmiyor. Arapça konuşan ve konuşamayan arkadaşlarımızı bu alanda desteklemek için Mavi Kalem danışmanı sosyolog arkadaşımız Arapça dersleri veriyor.
Etkinlik Ekibi İle İletişim Çalışmaları
Etkinlik yapan ekibin çocuklarla iletişimlerini güçlendirmek amacıyla iletişim çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışmada etkinlik ekibi Mavi Kalem uzman iletişim danışmanı ile düzenli olarak bir araya geliyorlar. Etkinliklerin nasıl güçlendirilebileceği, uygulamalar sırasında yaşanan zorluklar, çözüm önerileri ve çocuklarla iletişimin püf noktaları üzerine konuşuyorlar. Bu çalışmanın yanında, etkinlik ekibi düzenli olarak Mavi Kalem danışmanı sosyal psikolog ile bir araya geliyor. Böylece çocuklarla yapılan etkinlikleri birçok yönden destekliyor ve yapılandırıyoruz. Mavi Kalem uzman iletişim danışmanı, 2020’de dijitalleşmeye geçtiğimiz süreçte iletişim ekibi ile de çalışmıştı. Çalışmalara farklı ekiplerle devam etmesi planlanıyor.
Sanat Terapisi
Ekiplerimizi psikososyal açıdan desteklemeye önem veriyoruz. Pandemi ile bu ihtiyaç daha da arttı. Çalışma ekiplerimizden gönüllü arkadaşlarımız sekiz hafta boyunca sanat terapisine katıldılar. İki uzman psikolog tarafından yürütülen sanat terapisinde ekip arkadaşlarımız çizim, hareket, yazı, seramik gibi yöntemlerle kendilerini ifade ettiler; duygu ve düşüncelerine ilişkin farkındalık kazandılar.
Ekip arkadaşlarımızdan geri bildirimler:
L: Her hafta iki saati kendi iyiliğime ayırmak çok güzel bir deneyimdi. Sanat terapisinde yaptığımız farklı etkinlikler kendimle ilgili yeni farkındalıklar edinmemi sağladı. Küçüklüğümden beri çok az çizim yapmış, el işleriyle uğraşmıştım. Bu da bana çok iyi geldi ve stresimi azalttı. Grupça konuşmak, psikologların yorumlarını dinlemek ve ekip arkadaşlarımla iletişim kurmak beni çok mutlu etti.
M: Sanat terapisine katılmam ile hem iş hayatında hem de özel hayatımda başta psikolojik olmak üzere birçok yönden desteklenmiş ve güçlenmiş hissettim. Kendimi ve terapiye katılan ekip arkadaşlarımı daha yakından anlama ve tanıma fırsatı yakalamak beni çok mutlu etti. Sorunlar karşısında baş etme yollarını ve yaratıcı yönlerimi keşfettim. Mesai saatleri içinde gerçekleşen ve 8 hafta süren çalışmada sanatın farklı dallarını kullanarak kendimi ifade etmek çok iyi hissettirdi.