Danışma Hattında Neler Oluyor?
Bu dönemde özellikle aşılanmayı desteklemek amacıyla, hattı arayan tüm danışanlara hanede yaşayan bireylerin aşılanma durumunu ve aşı randevusu için desteğe ihtiyaçları olup olmadığını soruyoruz. Aşı konusundaki görüşlerini alıyor, aşıyla bağışıklamanın salgınlardan ve hastalıklardan korunmak için önemini anlatıyoruz. Aşıyla bağışıklama, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından aşıyla önlenebilen hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin önlenmesi için en önemli ve en az maliyetli toplum sağlık müdahaleleri arasında kabul edilmektedir. 1970lerden beri çiçek hastalığı, çocuk felci, kızamık, difteri, tetanoz gibi birçok bulaşıcı hastalık yaygın aşılama çalışmaları sayesinde toplumda en az %90 azalma göstermiştir.[1]
Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında konuştuğumuz danışanların %40’ı aşı olduğunu, olmak için randevu aldığını veya olmak istediğini bildirdi. Aşı olmak isteyen ama nereden ve nasıl randevu alacağını bilmeyen danışanlarımıza bu konuda destek oluyoruz. Hastane işlemleri sırasında gerekirse uzaktan tercüme desteği de veriyoruz. Mart ayından Haziran ayına kadar aşı olanlar ve olmak isteyenlerde artış yaşanmasına rağmen hala farklı sebeplerden ötürü aşıdan uzak duran bir çoğunluk var.
Aşı olmayanlar aşının yan etkilerinden korkma, herhangi bir kronik rahatsızlığı olmadığı için gerek duymama ya da olduğu için yan etkilerden korkma, evden çıkmaktan ve hastaneye gitmekten çekinme, sosyal medyadaki ve çevrelerindeki aşı karşıtlığından etkilenme gibi sebepler belirttiler. Herhangi bir sebepten aşı olmayan danışanları doğru bilgiye ulaşmaları için Sağlık Bakanlığı sitesine yönlendiriyoruz. Türkçe bilgisi yeterli olmayan danışanlarla aşıyla ilgili Arapça bilgilendirici materyaller paylaşıyoruz.
Haziran ayında nüfus müdürlüğü randevu taleplerinde artış yaşandı. Yararlanıcılar kısıtlamaların yavaş yavaş kalkmasıyla birlikte kamudaki işlemlerini yapmaya başladılar. Bu nedenle özellikle nüfus randevu taleplerinde yoğunluk gözlemledik. COVID-19 tedbirleri gereğince %75’in üzerinde kişi kabul edilmemesi ve sistemin randevu vermemesi nedeniyle nüfus müdürlüğünden adres kayıt ve yeni doğan kaydı için randevu almada zorluk yaşadılar. Danışanlarımıza bu konularda destek olmaya devam ediyoruz.
Mavi Kalem Danışma Hattı’nda Türkiye’nin her yerinden sağlık, hukuk, eğitim ve temel ihtiyaçlarla ilgili ücretsiz destek veriyoruz. Danışanların mesai saatleri dışında aradıklarında dinleyebilecekleri bilgilendirici içerikler bulunuyor. COVID-19 ve çocuk haklarıyla ilgili bu içeriklerle, anında dönüş sağlayamadığımız danışanlara doğru bilgilendirme hizmeti sunmayı amaçlıyoruz. Bilgilendirmeler için de danışmanlık hizmetinde olduğu gibi hem Türkçe hem Arapça dil seçeneği bulunuyor.
[1] T.C. Sağlık Bakanlığı verilerinden yararlanılmıştır.