Temel İnsani Yardım Standardı prensiplere dayalı hesap verebilir nitelikte ve yüksek kalitede insani yardım standardını tanımlamaktadır. Bugün bu standart insani yardım uygulamalarının temelini oluşturan ölçülebilir bir çerçeve sunuyor. Bu nedenle krizlerden etkilenen insanlarla ve topluluklarla çalışan ulusal ve uluslararası aktörler tarafından Temel İnsani Yardım Standardı’nın uygulanması ve desteklenmesi önemlidir.
Mavi Kalem 2015 yılından beri CHS Alliance (Temel İnsani Yardım Standardı Ağı) üyesidir. Projelerinin yazım, izleme, raporlama ve uygulama süreçlerinde standardını temel alarak şekillendirir. 2015 yılında Sivil Toplum Afet Platformu ile beraber 12 ay süren bir çalışmanın sonucunda “Temel İnsani Yardım Standardı” kitapçığını Türkçe diline uyarlamıştır (https://mavikalem.org/wp-content/uploads/temeliys.pdf).
2020 yılından beri Temel İnsani Yardım Standardı Ağı’nın aktif üyesi olarak çalışan Mavi Kalem, ağın standarda yönelik yerelleşme çalışmalarında yer almaktadır. Sahada çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak, standardı uygulamanın zorlukları ve kolaylıklarına ilişkin geri bildirimleri ile politika üretimlerini desteklemektedir.
Mavi Kalem 2021 yılında çalışmalarının Temel İnsani Yardım Standardı ile uyumluluğunu ele aldığı öz-değerlendirme sürecini başlatmıştır. Öz-değerlendirme süreci sertifikalandırma süreci ile devam edecektir.
CHS Alliance ve Mavi Kalem’in birlikte düzenleyeceği “ Türkiye’de Krizlerden Etkilenen Toplulukları Temel İnsani Yardım Standardı Ağı (CHS Alliance) ile İlgili İnsan Tanıştırma” konulu çalıştayta Türkiye’den kuruluşların katılımıyla Temel İnsani Yardım Standardı ve CHS Alliance’ın yaygınlaştırılması ve yerelleştirilmesi amaçlanıyor. Çalıştay 9 Eylül 2021 saat 11.00 ‘de online yapılacak.
Çalıştayla ilgili detaylı bilgi: https://www.chsalliance.org/get-support/event/bringing-the-chs-closer-to-people-affected-by-crises-turkey/