Pazar , Aralık 22 2024
entr
Home / Neler Yapıyoruz / Kız Çocukları Güçlenir, Dünya Değişir

Kız Çocukları Güçlenir, Dünya Değişir

11 Ekim  Türkiye, Kanada ve Peru’nun Birleşmiş Milletler’e başvurması sonucu 2012’de Dünya Kız Çocukları günü ilan edildi.

Dünya Kız Çocukları Günü, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve insan haklarından tam ve etkili şekilde yararlanmalarının ve güçlenmelerinin önemini gündeme getirmeyi amaçlıyor. 2002 yılından bu yana kız çocuklarının eğitime erişimi başta olmak üzere haklarından eşit şekilde yararlanmalarını ve cinsiyet eşitsizliğine karşı güçlenmelerini hedefleyen çalışmalar yürütüyoruz.

Bugün 11 ekim 2021 de,  2015 den beri geliştirdiğimiz Kız Çocuklarını Güçlendirme programımızın digital uygulayıcı eğitiminin ilk atölye serisine başladık.

Kız Çocuklarını Güçlendirme Programı, ilk 2015 -16 yılında 12-17 yaş grubundaki kız çocuklarının toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir bakış açısı ile güçlenmeleri amacı ile geliştirildi.

Altı atölyeden oluşan interaktif atölye serisi kapsamında kız çocuklarını bilgilendirmeyi, cinsiyetleri ile bağlantılı toplumsal rolleri ve beklentileri, hakları ve seçenekleri hakkında konuşabilmelerini hedefledik.

  • Ergenlik ve bize neler oluyor?
  • Biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyet, fark nerede?
  • Bedensel ve ruhsal sağlıklı olma hali
  • Sağlıklı cinsellik nedir, erken cinsellik nedir?
  • Şiddet nedir, çeşitleri nelerdir, nasıl önlenir, yardım almanın yolları nelerdir?
  • Cinsel taciz nedir, nasıl korunalım?

Bu 6 başlığa bölünmüş atölye serisi , kız çocukları ile test uygulamaları ve onların kavramları ve algıları göz önüne alınarak geliştirildi.  Onların örnekleri ile örneklendi ve çözümleri her zaman seçenekler halinde sunarak katılımcıya bırakmayı amaçladı.

2016- 18 arasında Türkiyeli kız çocukları ile atölye serisini farklı yerleşimlerde ve kuruluşlarla işbirliği içinde uyguladık.  Katılımcılardan da çok etkili ve destekleyici geri bildirimler aldık.

Atölye serisinin en önemli adımlarından birisi bizler için annelerin desteğini almaktı.  Hatta anneler kendileri için de benzer atölyeleri istediklerini belirttiler.  Özellikle ben o yaşda bu konuları öğrenseydim hayatım başka olurdu diye verilen geri bildirimler bizi daha çok motive etti.

2018 yılında atölye serisinin Suriyeli kız çocuklarına uygulanabilmesi için Arapçaya çevirisini ve kültürel uyarlamasını yaptık. Ana dili Arapça olan 12-17 yaş grubundaki kız çocukları için hem kavramlar, hem örnekler hem de görseller açısından kız çocukları ile çalışarak yeniden yapılandırdık.

2018 ve 2019 yılında ana dili arapça olan kız çocukları ile atölyeleri uyguladık ve her grupla yaptığıız çalışmanın başında anneler ile bilgilendirme ve destek sağlamaya yönelik toplantılar uyguladık.

Kız çocukları güçlendirme atölye serisi bir eğitim serisi değil esas olarak bilgi veren bir farkındalık serisi olduğundan klasik eğitim teknikleri dışında kaldık.  Uygulamalarda bir moderatör ve bir gözlemci ve 6-8 kişilik kız çocuk grubu ile çalışıldı.  Moderatörün çalışmadaki çok kritik yeri ve önemi çalışmanın özgünlüklerinden biri oldu.  Klasik hiyerarşik eğitim ilişkisi kurmayan, farklı tutumlara karşı yansız kalarak tartışmaya açabilen, destekleyici ve katılımcılar için güvenli alanı koruyan, kendisi toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımını özümsemiş biri olmalıydı faydalı olabilmesi için.  Buradan yola çıkarak 2019 da atölye serisinin uygulayıcı eğitimini geliştirdik.

 

2020 yılında Covid 19 pandemisi tüm dünyayı etkileyene kadar uygulayıcı eğitimlerini yüzyüze çalışmalar olarak farklı kuruluşların aktivistleri ve sosyal çalışmacıları ile uyguladık.

Katılımcılara bir uygulama paketi hazırladık;

  • Atölyelerin sunumları ve uygulama yönergelerini içeren uygulayıcı notları (türkçe ve arapça)
  • Uygulayıcı el kitabı; kavramsal tanımları ve yasal düzenlemeleri kapsayan (türkçe ve arapça)
  • Atölyelerin etki değerlendirmesini ölçmek amaçlı ön ve son testler ve değerlendirme anahtarı (türkçe ve arapça)

2020 den itibaren uygulayıcı eğitimini digital araçlarla uygulanabilmesi için yeniden yapılandırdık.  Deneysel ve interaktif öğrenme tekniklerini digital araçlara aktardık.  Sonuçta 2021 yılında uygulayıcı eğitimini digital olarak uygulamaya başladık.  11 ekim 2021 de yerel yönetimlerden, sivil toplum kuruluşlarından ve gönüllülerden oluşan katılımcılarla ilk digital uygulayıcı eğitimine başladık.

Yıllarca bir çok arkadaşımızın emeğini ve bilgisini kattığı kız çocuklarını güçlendirme programının bu özel günde atılan adımı ile kız çocuklarının güçlenmesine bizim tarafımızdan bir renk kattığını düşünüyoruz.

 

 

About mkalem

Check Also

Kadınların İşleri Işıldıyor!

Kadınların İşleri Işıldıyor! 82 kadına işlerini kurmaları veya geliştirmeleri için malzeme desteği verdik; başarı hikayeleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir