Türkiye dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Sağlık, iklim, ekonomik, sosyal krizler derken gelecekte hepimizin göçmen olabileceği gerçeği ile yüz yüzeyiz.
Bu evrensel gerçek karşısında nitelikli sosyal hizmetlere, bilgi ve beceriye erişmek herkesin temel insani hakkıdır.
Türkiye’de ve dünyada sivil toplum kuruluşları uzun yıllardır acil olarak çözümlenmesi gereken bu sorunla mücadele ediyor. Bu bağlamda; Mavi Kalem de çalışmalarını insani yardım standartlarına ve uluslararası hak temelli sözleşmelere dayandırmakta ve hak odaklı çalışmalar yürütmektedir.
Bu çalışmalara bir yenisi eklendi. 2021 Eylül ayında Esenyurt’ta Kadın Danışma Merkezi ve Yerel STK’lara Mentorluk Projesi kapsamında hizmet sunmaya başladık.
Kadın Danışma Merkezi’nde kadın kadına konuşuyor, paylaşıyor, öğreniyor, eğleniyor ve hep birlikte güçleniyoruz.
Projenin amaçları arasında, kadınlar için ihtiyaç duydukları her konuda güvenli bir alan oluşturarak onların hak ve hizmetlere erişimini desteklemek, kadınlar arasında iletişimi, bilgi paylaşımını ve dayanışmayı güçlendirmenin yanı sıra, yerel sivil toplum kuruluşlarının uygulama kapasitelerini güçlendirmek yer alıyor. Kadına yönelik ve cinsiyete dayalı şiddet konusunda bilgi ve farkındalığı artırmak, Mavi Kalem’in bütün çalışmalarında olduğu gibi bu çalışmasında da öncelikli bir yere sahip.
Projenin uygulama alanı olarak seçtiğimiz İstanbul ili Esenyurt ilçesi 2018 yılından bu yana İstanbul’un en yüksek nüfusa sahip ilçesi. Yaklaşık bir milyonluk ilçe nüfusu içerisinde göçmenlerin oranı %24,3’tür. Proje, ev sahibi ve göçmen toplulukların, öncelikli olarak kadınların toplumsal hayata katılımlarını desteklemeyi amaçlıyor.
Projenin tasarım, planlama ve uygulama aşamalarının tümünde toplumsal cinsiyet eşitliğini ana akımlaştırmayı, kadın bakış açısını yansıtmayı, etkilenen toplulukların her aşamaya aktif katılımını sağlamayı hedefliyoruz.
Tüm hizmetler merkezimizde sağlık koşullarına uygun olarak yan yana ve çevrimiçi yöntemlerle devam ediyor. Kadınlar Kadın Danışma Merkezi’ni ücretsiz arayarak merkezimizde yürütülen çalışmalar ve hizmetlerimiz hakkında bilgi alabiliyorlar. Bu çalışmalar arasında mülteci ve ev sahibi toplulukların kadınların güçlenmesi, sosyal uyumun desteklenmesi, bilginin yaygınlaştırılması, Türkçe dil kursları, bireysel koruma desteği, vaka yönetimi, genel, yasal, sağlık alanında danışmanlık, bireysel psikolojik danışmanlık ve grup psikolojik hizmetler(bunu anlamadım), toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı farkındalık ile güçlendirme etkinlikleri yer alıyor.
Kadın Danışma Merkezi’ndeki hizmetlere kadınların erişimini kolaylaştırmak üzere merkezde çocuk dostu alanlar oluşturuldu. Kadınlar yüz yüze çalışmalara çocuklarını nereye bırakacakları kaygısı olmadan katılabiliyor ve çocukları da merkezdeki bu çocuk dostu alanlarda sosyal çalışmacı eşliğinde oyun oynayabiliyor.
Ücretsiz Danışma Hattı üzerinden bize ulaşın!
Kadın Danışma Merkezi çalışmaları ile ilgili bilgi almak ve hizmetlerden faydalanmak için bizleri aşağıdaki numaralardan arayabilirsiniz.
Danışma Hattı özellikle Esenyurt başta olmak üzere İstanbul‘un tüm ilçelerinden ulaşılabiliyor. Bu hat Türkçe ve Arapça hizmet veriyor. Hafta içi her gün danışma hattını arayan danışanların taleplerini alıyoruz, cevaplıyoruz ve takip ediyoruz. Gelen talepleri değerlendirerek ihtiyaç duyulan hizmetlere ulaşmalarını sağlıyoruz.
Kadın Danışma Merkezi çalışmaları ve hizmetleri ile ilgili bilgi almak ve yararlanmak için ücretsiz danışma hattımızı hafta içi 9:30-20:00 saatleri arasında arayabilirsiniz. Hafta içi bu saatler dışında veya hafta sonu da arayıp mesaj bırakabilirsiniz. Mesajınıza sonraki ilk iş gününde, mesai saatleri içinde dönüş yapılır.
Esenyurt Kadın Danışma Merkezi İletişim Bilgileri:
Adres : Bağlarçeşme Mahallesi, 1148 Sok. No:1 Esenyurt –İstanbul
Merkez Telefonu : 0212 450 34 03 / Hafta içi 09:30-17:00 arası
Ücretsiz Danışma Hattı : +90 850 441 62 84 – 09:30-20:00/Hafta İçi Her gün
Whatsapp Hattı : +90 552 432 0537 – 09:30-20:00/Hafta İçi Her gün
Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projesi Alman Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Toplum Merkezleri ve Yerel İnisiyatifler Projesi (CLIP 2) kapsamında yürütülmektedir.