2021 yılında, danışmanlık ve koruma desteği çalışmalarımıza devam ettik.
Danışma Hattı pandeminin etkisiyle uzaktan çalışmaya başladığımız 2020 yılı Eylül ayında Türkiye’nin her yerinden danışanların ücretsiz arayabileceği bir numara olarak hayata geçti. Hattın kurulmasındaki en önemli amaç kişilerin sağlık, yasal vb konular hakkında soru ve problemlerine yönelik anında cevap alabilecekleri birine ulaşabilmeleriydi. Diğer bir amaç hizmetlerimiz ve çalışmalarımızla ilgili bilgi alabilecekleri ortak bir hat oluşturmaktı.
2021’de danışanların sorularına günün daha büyük bir zaman diliminde cevap verebilmek için saat aralıklarında değişiklik yaptık. Danışma hattında çalışan ekip arkadaşlarımızın vardiyalı sisteme geçmesiyle danışma hattına erişim saatlerini uzattık. Ekim ayı itibari ile danışma hattımız 09:30-20:00 saatleri arasında hizmet vermeye başladı. 2021 boyunca danışma hattına gelen aramalar yoğunluklu olarak sağlık, temel ihtiyaç, nakit ve gıda destek taleplerinden oluştu. Sağlık alanında aşı randevusu alınması konusunda destek talepleri yoğunluktaydı. Temel ihtiyaç, gıda ve nakit desteği taleplerinin devam ettiğini gördük. Danışanların taleplerini alan genel danışmanlar, her bir yönlendirme sonrası sonuçların durumunu öğrenmek için teyit aramaları yaptı.
Sahanın ihtiyaçlarını gördüğümüz danışma hattı ve vaka çalışmaları özellikle 2021 yılında gebe kadınların ve yeni doğanların maddi ve ayni desteğe ihtiyaçları olduğunu gösterdi. Yenidoğanlara gıda, kıyafet ve sarf giderlerini destekleyecek ve anne adayının doktor kontrolünü maddi olarak karşılayabilecek bir fon arayışına girdik. Hedef grubu ve ihtiyaçlarını tanımladık ve ek kaynak aradık, bulduk. 2022 yılında yenidoğan ve annelere bu desteği ulaştıracağız.
2021 yılı Çocuk Koruma Projesinde çocuklara ve ebeveynlerine bireysel psikolojik danışmanlık verdik. Çocuklarla psikososyal destek etkinlikleri ve bilgilendirme etkinlikleri yaptık. Bu etkinliklerde çocukların duygusal, sosyal, bilişsel ve fiziksel gelişimlerini güçlendirmeyi ve kendilerini koruma, hayır diyebilme farkındalıklarını geliştirmeyi amaçladık.
Danışanların hayatlarındaki olumsuz etkileri azaltabilmek için yararlanabilecekleri servis ve hizmetlere ulaşımlarını vaka yönetimi ekibinin detaylı çalışması ile destekledik. Bu çalışma kapsamında kişilerin sorunlarına çözüm üretebilmek için ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirmeler yaptık ve bu yönlendirmelerin sonuçlarını takip ettik, gerektiğinde Türkçe tercüme desteği sağladık. Aşağıda verilen kesitler bu çalışmalarımızdan bazı vaka örnekleridir.
15 yaşındayım ama kendimi çok büyümüş hissediyorum!
Amine 9 çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu. Suriye’de çıkan çatışmalar nedeniyle ailesiyle beraber Türkiye’ye geldi. Annesini çıkan çatışmalar nedeniyle kaybetti. Babası da savaşta yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle çalışamıyor. Evin geçimini çocuklar sağlıyor.
Amine de hem ev ekonomisine destek olmak hem de kendinden küçük kardeşlerine bakmak için çalışıyor. Amine “15 yaşında olmama rağmen yerine getirdiğim sorumluluklar nedeniyle kendimi çok büyümüş ve yaşlanmış hissediyorum.”diye anlatıyor. Okula gitmek istediğini ancak ekonomik ve ev içi sorumlulukları nedeniyle gidemediğini dile getiriyor.
Aile kronik sağlık problemi sebebiyle bize ulaştı. Ancak görüşme yapıldıktan sonra çok farklı risk ve hassasiyetlerin olduğunu gözlemledik. Ebeveyn ve çocuklarla ayrı ayrı görüşmeler yaptık. Kronik sağlık problemi için hastaneden randevu aldık. Ailenin maddi yönden desteklenmesi ve çocukların eğitime devam etmeleri için gerekli yönlendirmeleri yaptık. Çocukları psikososyal destek için bireysel psikolojik danışmanlığa yönlendirdik.
Sabah 8, akşam 8 çalışıyorum
Şen ailesi Suriye’de çıkan çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalıp Türkiye’ye geldiler. Baba Türkiye’de çalıştığı yerde geçirdiği iş kazası nedeniyle ciddi sağlık problemleri yaşıyor. Babaları çalışamaz duruma gelince okulu bırakmak zorunda kalan çocuklar evin geçimini sağlamak zorunda kalıyorlar.
Elif bir tekstil atölyesinde ortacı olarak çalışıyor: “Terzide çalışıyorum ortacı olarak. Çok yoruluyorum, oturmamıza izin vermiyorlar. İşte kumaş kesiyorum, masalarda bulunan kumaşları topluyorum. Sabah 8, akşam 8 çalışıyorum.”
Pandeminin etkisiyle iş yeri kapanan ve işe gitmeyen Elif bir yandan mutlu bir yandan da ev geçimini sağlayamadığı için üzgün. “Tüm günüm işte geçiyordu. Tam kapanma olduğu için mutluyum, dinlenebiliyorum. İşte çok yoruluyordum. Ama işe gitmediğim için de rahat uyuyamıyorum. Bazen işime geç kaldığımı zannederim, uykumdan uyanırım saate bakarım daha sabah olmamış.”
- sınıfa kadar okuyan Elif “Okumak ve doktor olmak isterim. Ama bu koşullarda imkansız çünkü çalışıyorum. Ben ve kardeşim çalışmazsak evin geçimini sağlayamayız.”
Anne ve çocuklarla ayrı ayrı görüşmelerden sonra çocuk işçiliği ve eğitim ile ilgili yasal bilgilendirmeler yaptık. Çocuğun eğitime kazandırılması için maddi destek yönlendirmeleri yaptık. Yaşadıkları ilçedeki belediye ve kuruluşlarla ayni destek sağlanması için iletişime geçtik. Çocukları bireysel psikolojik danışmanlığımıza yönlendirdik.