Perşembe , Kasım 21 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Ocak 2022 / Mavi Kalem Uygulayıcı Eğitimlerini Dijitale Nasıl Uyarladık?

E-Bülten / Ocak 2022 / Mavi Kalem Uygulayıcı Eğitimlerini Dijitale Nasıl Uyarladık?

Olayın teorik eğitim boyutu değil de ilk şeye önem vermenizi unutamayacağım ben; dinleme, nötr kalma, bilgileri doğru aktarmayla duygu ve becerilere bizi yönelttiniz önce.

2021 Dijital Uygulayıcı Eğitimlerinden bir katılımcı

Mavi Kalem Uygulayıcı Eğitimleri, Kız Çocuklarını Güçlendirme ve Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı isimli iki atölye serisinin eğitimleridir. Kız Çocuklarını Güçlendirme Atölye Serisi’ni 2015’te geliştirmeye başladık ve yıllar içinde farklı sivil toplum kuruluşlarında da uyguladığımız bir programa dönüştürdük. Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisini ise 2018 sonunda geliştirmeye başladık, 2019’da seriyi bütün halinde ilk defa uyguladık. Mavi Kalem Uygulayıcı Eğitimleri, bu atölye serilerinin farklı kurum ve kuruluşlarda uygulanmasını, yaygınlaştırılmasını hedefler. Eğitimleri bu hedefle 2019’da geliştirmeye başladık. Aynı yılın sonunda ilk yüz yüze uygulamalarımızı yaptık. Pandemi sebebiyle 2020’de ara verdik ve eğitimleri dijitalde uygulanabilecek şekilde yeniden biçimlendirdik. 2021’de ilk Mavi Kalem Dijital Uygulayıcı Eğitimlerini yaptık.

Kız Çocuklarını Güçlendirme Programı ve Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi, farkındalık temelleri üzerine kurulmuştur. Her iki çalışma da katılımcıların farkındalığını geliştirmeyi, hayata farklı bir pencereden bakmalarını ve toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili temel kavramları yeniden düşünmelerini desteklemeyi amaçlar. Bu amaçlara ulaşabilmek için öğretmekten ziyade, öğrenmeye rehberlik etmek yaklaşımını benimsemiştir. Mavi Kalem Uygulayıcı Eğitimleriyle de bu yaklaşımı aktarmayı ve geliştirmeyi hedefledik.

Öğrenmeye rehberlik etmenin içinde etkin dinlemek, herkesin kendini ifade etmesine ve birbirini duymasına alan açmak, farklı fikirlere ve deneyimlere karşı eşit mesafede durmak vardır. Uygulayıcı eğitimleri de yaygınlaştırmayı hedeflediği atölye serileri gibi, bu duruş ve yaklaşım üzerine kurulmuştur. Uygulayıcı adaylarıyla birbirimizi dinlediğimiz, birbirimizden öğrendiğimiz, geliştirmeyi ve gelişmeyi teşvik eden güvenli bir alan oluşturmayı amaçlar.

Bu alanı 2019’da fiziksel ortamda oluşturmak üzere tasarlamıştık. 2021’de dijital ortama geçerken, aynı güvenli ortamı, duygusal ve zihinsel yakınlığı oluşturmaya çalıştık. Eğitimin uygulayıcıları ve iletişim danışmanı dört ay süresince programın her adımını dijital araçlara uyarladı ve provalar yaptı. Fiziksel bir ortamda sağlanan ilgi ve dikkatin her şeyin elimizin altında olduğu dijital ortamda sağlanması zordu. Katılımcıların eğitimden kopmamaları ve iş koşullarını zorlamamak adına programı her gün yarım gün sürecek şekilde 5 güne yaydık.

Eğitimlerin duyurusu için yaygınlaştırma içeriklerinin hazırlanması önemliydi, çünkü bu klasik bir eğitim olmayacaktı. Her atölye serisi için eğitim programının yanında; ‘Bu atölye serisi nedir?’, ‘Ne tür çalışmalarda kullanılabilir?’, ‘Katılımcılar uygulayıcı eğitimi ile hangi becerilerini geliştirecekler?’, ‘Katılımcılara hangi materyaller verilecek?’ başlıklı yazılar hazırladık ve paylaştık. Böylece hem katılımcılar hem de kurumlar eğitimin içeriği ve katkıları konusunda kapsamlı bilgiye sahip olarak başvurdular. Bu yaygınlaştırma yöntemi sonucunda yoğun bir katılım talebi aldık. Bu talepler arasından, her bir atölye serisinin uygulayıcı kriterlerine uygun olan sivil toplum çalışanları ve gönüllülerini eğitime dahil ettik.

Her iki atölye serisinin de ikişer tane uygulayıcı eğitimini yaptık, toplamda 85 kişi katıldı. Türkiye’nin dört bir yanından katılımcılarımız oldu. Aldığımız en öğretici geri bildirimlerden birkaçı bununla ilgiliydi. İstanbul dışından katılan psikologlar, sosyal çalışmacılar ve gönüllüler yüz yüze yapılsaydı katılamayacakları bir eğitimin bu yolla kendilerine ulaşmasının onlara ne kadar iyi geldiğini ifade ettiler. Çevrimiçi çalışmaların, toplantı ve etkinliklerin yoğunlukta olduğu bu dönemde, deneyimsel öğrenme yöntemleri  ile hazırlanan eğitimler, katılımcıların da geri bildirimlerinde paylaştıkları üzere ‘alışılmışın dışında’, ‘dikkati sürekli eğitim alanında tutan’ ve ‘merak uyandırıcı’ idi. Katılımcılar ile hem uygulamalarını desteklemek hem de farklı sahaların deneyimleriyle çalışmaları geliştirmek üzere 2022 yılında da süpervizyon çalışmalarına devam etmeyi hedefleyerek bu yılki eğitimleri sonlandırdık..

İlk dijital uygulayıcı eğitimlerimizden katılımcılarımızın paylaştığı, bizde yer eden birkaç geri bildirim:

 

Hiçbir eğitimde diğer katılımcılarla bu kadar konuşma fırsatı bulamamıştım.

Anlamanın dinlemenin öneminden alarak, aslında hani anlaşıldığımızı hissederek buralara gelmenin, bilgileri o alanı oluşturduktan sonra içine koymanın ne kadar kıymetli olduğunu böyle sırayla aktarmış olmanız bana çok iyi hissettirdi.

Bir eğitici olarak o duruşu ve davranışı bize öğretmeye öncelik verdiniz, biz öyle hissettik ve çok hoşumuza gitti.

Sadece anlatan bir yerden değil de deneyimleyerek, paylaşım yaparak, zaman zaman küçük gruplara giderek birlikte olmak çok keyifli oluyor gerçekten.

Tanışma aktiviteleri çok anlamlıydı; yargılanmadığım, tehdit altında hissetmediğim güvenli bir ortamdaydım. Düşüncelerimi rahatlıkla paylaşabileceğim bir ortam.

 

 

 

About mkalem

Check Also

Su Hayattır: Hatay’da Temiz Suya Erişim

Su Hayattır: Hatay’da Temiz Suya Erişim 6 Şubat depreminden sonra Hatay’da temiz suya erişim, bölgedeki ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir