‘COVID-19, Kadın ve Sağlık’ broşür serisinin oluşturulmasında Mavi Kalem Ücretsiz Danışma Hattını arayan kadınların soru ve sorunları da yönlendirici oldu.
Afet ve acil durumlarda kadın sağlığı üzerine yıllardır çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Covid-19 pandemisi, en çok sağlık hizmetlerine duyduğu ihtiyacı artırdı. Ancak kadınların erkekler ve çocuklardan farklı olarak üreme sağlığı ve cinsel sağlık hizmetlerine ihtiyacı vardır. Bunlar pandemide geri plana atılan hizmetlerden oldu. Pandemi süresince birçok hastane pandemi hastanesi olarak hizmet verdiği ve hastalığa yakalanma korkusundan toplu taşıma araçlarının kullanımı ciddi ölçüde azaldığı için, kadınlar evlerine uzakta kalan hastanelere gidemediler. Bu da kadınların pandemiyle ilişkili sağlık risklerinin yanı sıra üreme sağlığı ve cinsel sağlık risklerini de artırdı. Gebelik kontrolleri, doğum öncesi ve sonrası bakım gibi her dönemde önemini koruyan hizmetlere erişim zorlaştı.
Covid-19 pandemisi, kadınların sağlık ihtiyaçlarının yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin dayattığı rolleri derinleştirdi. Evdeki iş yükü, karantina uygulamaları dolayısıyla ev halkının günlerini evde geçirmesi ve hasta bakımıyla birlikte katlanarak arttı. Hem bu iş yükü, hem de çocukların uzaktan eğitime uyumlanma süreci kadınların kendilerine ayırabildikleri zamanı iyice kısıtladı ve tükenmişlik riskini artırdı. Evdeki hasta bakımının çoğunlukla kadının sorumluluğunda olması, kadınların pandemiyle ilişkili daha fazla sağlık riski ile karşılaşmalarına sebep oldu.
Bu noktaları görünür kılmak ve pandemi süresince kadınların hem fiziksel hem ruhsal öz-bakımlarını desteklemek amacıyla bir broşür serisi hazırladık. ‘COVID-19, Kadın ve Sağlık’ broşür serisinin oluşturulmasında Mavi Kalem Ücretsiz Danışma Hattını arayan kadınların soru ve sorunları da yönlendirici oldu. Broşürlerde genel bilgilendirmelerin yanı sıra daha somut, gündelik hayatta karşılaşılan ve özel durumları kapsayan konulara yer vermeye dikkat ettik. Terimlerden uzak, anlaşılır bir dil kullanmaya özen gösterdik; pandemiyle ilişkili kullanmak zorunda kaldığımız kavramları seriye eklediğimiz son broşürde açıkladık. Broşür serisini çalışma bölgelerimizde yaşayan kadınlarla ve kendi çalışma gruplarıyla paylaşmaları için iletişimde olduğumuz kurum ve kuruluşlarla paylaştık.