Pazar , Aralık 22 2024
entr
Home / Neler Yapıyoruz / Kadınlarla Güzel Hikâyeler Yazıyoruz

Kadınlarla Güzel Hikâyeler Yazıyoruz

Kadınlarla Güzel Hikâyeler Yazıyoruz

Türkiye’de kadınların çoğu, şiddete karşı yasal haklarını biliyor ancak kullanmıyor.

Biz de kadınlarla şiddete karşı yasal hakları/ yaptırımları ve bunların hangi koşullarda kullanabileceğini konuşacağımız bir proje yapmak için yola çıktık.  Böylece hangi durumda hangi yasaların desteğini alabileceğimizi düşünme ve değerlendirme fırsatı yaratmak istedik.  Kadınlar güzel hikayeler yazıyor projesi buradan doğdu.

Projemiz, kadından kadına bilginin taşınmasını/aktarılmasını sağlayacak, kolay kullanılabilen bir malzeme setini ve yöntemini geliştirmekten ibaretti.  Sonuçta ortaya içinde karton figürlerin, kullanma kılavuzunun ve sahne panosunun olduğu bir set çıktı.  Yöntem olarak ise kadın “günlerini” model aldık. Kabul günleri, çay günleri;  çay, kahve, kurabiye eşliğinde sohbet yapılan günler…  Konudan konuya geçen sohbetleri, herkesin kendi örneklerini paylaştığı birbirlerine tavsiyelerde bulunduğu,  bilgisini paylaştığı ve birbirinden öğrendiği sohbetleri örnek aldık.

Hep birlikte çay, kahve içerek kadına yönelik şiddeti konuşmak, börek çörek yiyerek yasal haklarımızın üzerinden geçmek ve bildiklerimizi paylaşmak, pekiştirmek istedik.  Sonuçta, çaylı, kahveli, kadınların deneyimlerini ve düşüncelerini paylaştıkları sıcak ve güven veren bir ortam oluşturmayı, uygulamalarımızı bu ortamda yapmayı hedefledik.

 

Ortam sohbete uygunsa, arkadaş ve dostlarla birlikteysek, çocuklar yan odada ağlamadan oynuyorsa bir de çay demlenmişse hikâyeye başlayabiliriz.

Kadına yönelik şiddetin tüm biçimleri birbirine benzer olay örgülerine sahip.  Biz de çalışmamızda özellikle fiziksel şiddeti ve fiziksel şiddetin en sık görüldüğü olay örgülerini hikayeleştirerek anonimleştirmeyi amaçladık.  Böylece tüm kadınlar kendi deneyimlerinden veya tanıklıklarından örnekleri bulabilir ve paylaşabilirdi.  Aynı hikâye üzerinden yasal destek ve haklarımızı hatırlamak ve böylece bu bilgileri pekiştirmeyi amaçladık.  Böylece ortaya aynı hikâyenin farklı 2 biçimi çıkıyor.   Her çalışma/sohbet grubu ile hikâye yeniden birlikte kurgulanıp ikinci kısımda olası yasal müdahaleler hikayeye ekleniyor.

Uygulamada hikâyeyi görsel destekle anlatıyoruz. Bu nedenle bir tür sahne yerine geçen bez pano ile hikayelerde en sık rastlanabilecek karakterleri karton figürler olarak hazırladık.  Karton insan figürleri hem hikayenin ana karakterlerini hem de sık sık ana karakterlerin temasta olabileceği yan karakterleri kapsıyor.  Örneğin kadın erkek, bebek, çocuk, komşu, kardeş, abla, büyük anne/baba, bakkal, esnaf gibi.  Ayrıca hikayede başvurulabilecek uzmanları da karton karakterlerimize ekledik; doktor, avukat, polis, sosyal hizmet uzmanı, yardım derneği çalışanı gibi.

İnsan figürlerinin yanı sıra hikâyede bina figürleri ile ilgili olabilecek mekan ve kurumları göstermeyi hedefledik. Ev, karakol, hastane, mahkeme, dernek, sığınma evi gibi mekânları görselleştirdik.  Böylece her hikâyede ihtiyaca göre kullanılabilecek insan ve bina seçenekleri hazırlandı.

Uygulayıcı için hikâye şekillendikçe uygun figürleri yapıştıracağı bir bez pano hazırladık.  Bu bez pano çalışma odasının herhangi bir yerine askısı veya çıtaları ile asılabilecek biçimde üretildi.

Yine uygulayıcılar için kolaylaştırıcı olmak için bir uygulama kılavuzu ürettik. Uygulama kılavuzu yalın ve kolay anlaşılabilir bir dilde uygulama sürecini adım adım anlatacak şekilde hazırlandı. Kılavuz ile bu bilgileri verirken uygulayıcıların katılımı teşvik eden bir yaklaşımda uygulamayı yapabilmelerini de desteklemek istedik. Bu kılavuzda tasarladığımız figür resimlerine de yer verip, bunların nasıl uygulamaya dahil edilebileceğini anlattık.

 

Fiziksel şiddete karşı kadınların sahip olduğu yasal haklara yer verdiğimiz bir broşür de hazırlandı.   Broşür çalışmaya katılan kadınlara dağıtılmak üzere yapıldı.  Kılavuz ve broşür, uygulamaya dair tüm süreci resimli ve anlaşılır bir dille ele aldığı için uygulayıcıların kolayca çalışmayı yürütmesini sağlıyor.

Çalışma setinin kolay kullanılabilir olmasını ve tüm kadınlarca kullanılabilmesini amaçladık. Örneğin bez pano, katlanabilir, duvara veya pencere kenarına asılabilir ve kolayca takıp çıkarabilir şekilde tasarlandı. Böylelikle uygulayıcılar malzemeleri, bez sırt çantası ile istedikleri yere kolayca taşıyabiliyor.

About mkalem

Check Also

Kadınların İşleri Işıldıyor!

Kadınların İşleri Işıldıyor! 82 kadına işlerini kurmaları veya geliştirmeleri için malzeme desteği verdik; başarı hikayeleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir