Çarşamba , Ocak 22 2025
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Haziran 2022 / COVID-19 Aşı Tutum Analizi Yayınlandı

E-Bülten / Haziran 2022 / COVID-19 Aşı Tutum Analizi Yayınlandı

COVID-19 Aşı Tutum Analizi Yayınlandı

Suriyeli Toplulukların Covid-19 Aşı Tutum Analizi Araştırma Raporu”, pandemi boyunca Suriyeli sığınmacıların aşıyla ilgili tutumlarının takip edilmesi ve odak grup görüşmeleri sonucu elde edilen bilgileri içeriyor.

Türkiye’de Covid-19’a karşı 65 yaş üstü bireylerin aşılanması Şubat 2021’de başladı. Bunun üzerine biz de yararlanıcılarımızın aşılanma durumlarını takip etmek amacıyla onları aramaya başladık. Aramalarımızda aşı olup olmadıklarını, olmak isteyip istemediklerini, bu konuda randevu desteğine veya bilgilendirmeye ihtiyaçları olup olmadığını sorduk. Aldığımız cevapları kaydettik ve düzenli aralıklarla analiz ettik. Analizlere baktığımızda Türkiye’de yaşayan Suriyeli toplulukların aşıyla ilgili tutumlarına dair bir çerçevenin oluşmaya başladığını gördük. Bunun üzerine yaptığımız araştırmalarda Suriyeli sığınmacıların aşılanma durumları ve aşıya karşı tutumlarına ilişkin kapsamlı bir kaynağa rastlamadık. Biz de çalışmamızı Suriyeli sığınmacılarla sınırladık ve derinleştirdik.

Şubat 2021’de başladığımız aramalar Ağustos 2021’e kadar devam etti. Bu aramalardan 455 kişiyi çalışmaya dahil ettik. Daha sonra Suriyeli sığınmacıların aşı konusundaki tutumlarını daha iyi açıklayabilmek ve aşı konusundaki bilgi yaygınlaştırma stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilmek üzere derinleştirmek istedik. Bu amaçla aramalardan dahil ettiğimiz bazı yararlanıcılarla odak grup görüşmeleri yapmaya karar verdik. Özellikle aşılanmayla ilgili kararsız ve aşıya karşı olan kişilerden küçük gruplar oluşturduk. Aramalardan topladığımız verilerde kadınların aşı olma durumunun ve niyetinin erkeklere oranla daha düşük olduğunu görmüştük. Bu sebeple grupları kadın ağırlıklı olarak belirledik. Görüşmeleri Temmuz 2021’de, dijital araçlarla gerçekleştirdik. Görüşmelerde kullandığımız sorularda daha önceki aramalarda yararlanıcıların verdikleri cevaplar ve sordukları sorulardan yararlandık.

Çalışmanın bütün adımlarının ayrıntılı kayıtları ve analizleri sonucunda Türkiye’de yaşayan Suriyeli toplulukların aşıya karşı tutumlarıyla ilgili önemli bilgiler elde ettik: aşı olma oranının düşük olduğu, sosyal medya ve sosyal çevreden alınan olumsuz duyumların aşıya karşı bir korku oluşturduğu, kadınların aşı olma durumunun ve niyetinin erkeklere göre daha az olduğu gibi. Bu bilgiler ışığında bazı sonuç ve önerilere ulaştık:

  1. Sığınmacılara yönelik yapılacak aşı çalışmalarında sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
  2. Sığınmacı kadınların erkeklere oranla ev içinde, daha kapalı bir çevrede yaşamaları sebebiyle aşılanmayla ilgili kadınlara yönelik özgün bilgilendirme çalışmalarına ihtiyaç vardır.
  3. Sığınmacı kadınlara yapılması planlanan aşılama çalışmalarının da bilgilendirme çalışmalarıyla aynı özgün yapıda tasarlanması gerekmektedir.

 

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

 

About mkalem

Check Also

Kadınların İşleri Işıldıyor!

Kadınların İşleri Işıldıyor! 82 kadına işlerini kurmaları veya geliştirmeleri için malzeme desteği verdik; başarı hikayeleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir