Kadınlar güzel hikayeler yazıyor!
Şiddetle başlayan, güçlenmeyle biten hikayeler.
Kadınların şiddete karşı yasal haklarını ve bu hakları hangi koşullarda, hangi yollarla kullanabileceklerini konuşacağımız bir proje yapmak için yola çıktık. Bunu bilginin kadından kadına aktarılmasını sağlayacak, kolay kullanılabilen bir yöntemle yapmak istedik. Kadınların bir araya geldiği, çay kahve eşliğinde sohbet ettikleri ve birbirlerinden öğrendikleri kadın “gün”lerini model aldık. Bilginin aktarılmasını sağlamak için de bir sahne panosu ve karton figürler geliştirdik. Sonuçta sıcak ve güven veren bir ortamda, çaylarımızı kahvelerimizi yudumlarken yasal haklarımızın üzerinden geçtiğimiz ve kadınların deneyimlerini paylaştıkları bir uygulama ortaya çıktı.
Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor uygulamasında kadınlar önce tanıdık bir şiddet hikayesiyle karşılaşıyorlar. Bu hikâyeyi farklı gruplardan kadınlarla yaptığımız sohbet toplantılarında oluşturduk. Fiziksel şiddetin en sık görüldüğü olay örgülerini bir araya getirerek anonimleştirdik. Böylece her kadın kendi deneyimlerinden veya tanıklıklarından örnekler bulabilir ve paylaşabilirdi. Kadınlar ana hatları önceden oluşturulmuş bu hikâyenin ayrıntılarını uygulayıcının yardımıyla yeniden yazıyorlar. Daha sonra aynı hikâyenin üzerinden geçilerek olası yasal müdahaleler ekleniyor.
Hikâye sahne panosu ve hikayelerde sık rastlanabilecek karakterlerin karton figürleriyle görsel olarak destekleniyor.
Karton insan figürleri ana karakterler ve onların temasta olabilecekleri yan karakterlerden oluşuyor. Bunlar kadın, erkek, bebek, çocuk, komşu, kardeş, abla, büyük anne/baba, bakkal, esnaf gibi figürler. Hikâyede başvurulabilecek uzmanları ise doktor, avukat, polis, sosyal hizmet uzmanı, yardım derneği çalışanı gibi figürler.
Bu karakterlerle ilişkili olarak hazırladığımız mekân figürleri ise ev, karakol, hastane, mahkeme, dernek, sığınma evinden oluşuyor.
Böylece her hikâyede ihtiyaca göre kullanılabilecek insan ve bina seçenekleri mevcut.
Uygulayıcı hikâyeyi oluştururken bu karakterleri bir bez pano/sahne üzerine yapıştırıyor. Bez pano odanın herhangi bir yerine askısı ile asılabiliyor.,
Uygulayıcılar için kolaylaştırıcı olması amacıyla bir uygulama kılavuzu ürettik. Kılavuzda uygulama süreci yalın ve kolay anlaşılabilir bir dille, adım adım anlatılıyor.
Bir de uygulamaya katılan kadınlara dağıtmak üzere yasal haklara yer verdiğimiz bir broşür hazırladık. Bu destekleyici materyaller hem uygulamanın daha anlaşılır olması hem de uygulamaya katılımı teşvik etmeleri amacıyla hazırlandı. Katlanabilir bez pano, hafif karton figürler, kılavuz ve broşür bir bez çantasında taşınabiliyor.
Kadından kadına bilgi aktarımını kolaylaştırmak için geliştirdiğimiz bu yöntemi kadınlara yönelik çalışmalar yürüten STK çalışanlarının, belediye çalışanlarının ve gönüllülerinin kendi çalışmalarında veya çevrelerindeki küçük kadın grupları ile uygulamalarını amaçlıyoruz. Bu amaçla başlattığımız uygulayıcı eğitimlerini önce Mavi Kalem’de toplumsal cinsiyete dayalı şiddet çalışmaları yürüten arkadaşlarımıza verdik. Sonraki eğitimi uygulama kılavuzu ve yasal haklarla ilgili broşürü Arapçaya çevirerek Suriyeli mülteci kadınlarla yaptık. Üçüncü uygulayıcı eğitiminde Adana Seyhan Belediyesi ile iş birliği yaptık. Eğitimi Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi çalışanları ve gönüllüleriyle uyguladık. Eğitim aldıktan sonra uygulamaya başlayan kadınlara süpervizyon desteği sağlıyoruz. Prova çalışmalarına katılıyoruz ve uygulamalarında gözlemci olarak yer alıyoruz.