Salı , Temmuz 16 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Haziran 2022 / Mavi Kalem 2022 Uygulayıcı Eğitimleri Başladı

E-Bülten / Haziran 2022 / Mavi Kalem 2022 Uygulayıcı Eğitimleri Başladı

Mavi Kalem 2022 Uygulayıcı Eğitimleri Başladı

Mavi Kalem güçlendirme serilerinin uygulayıcı eğitimleri devam ediyor. Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı ve Kız Çocuklarını Güçlendirme atölye serileri yeni uygulayıcı adaylarıyla buluşuyor.

Mavi Kalem’in güçlendirme ve farkındalık geliştirmeyi hedefleyen iki tane atölye serisi var. Bunlardan biri Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi. Bu seri 2018-19 yıllarında yetişkin Suriyeli mülteci erkeklere yönelik geliştirildi. Bir diğeri Kız Çocuklarını Güçlendirme Atölye Serisi ise, 12-17 yaş kız çocuklarına yönelik geliştirildi. Her iki seri de hedef gruplarının katılımı ve katkılarıyla oluşturuldu.

Özgün bir yapı ve yöntemle oluşturulmuş bu iki atölye serisini farklı kuruluşların da uygulayabilmesi için 2019 yılında uygulayıcı eğitimlerini geliştirdik. Aynı yıl içinde farklı kuruluşlardan kadın ve erkek sosyal çalışmacılarla yüz yüze eğitimlere başladık. Covid-19 pandemisiyle birlikte yüz yüze çalışmalara ara verdik ve uygulayıcı eğitimlerini dijital araçlarla uygulanabilecek şekilde yeniden tasarladık. İki senedir eğitimleri bu şekilde uygulamaya devam ediyoruz.

Uygulayıcı eğitimlerini yaparak öğrenme yaklaşımıyla oluşturduk. Bu eğitimlerle öğretme becerilerini değil, öğrenmeye rehberlik etme becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefle eğitimleri üç parçadan oluşturduk:

– Etkili dinleme, pozitif dil kullanma, farklı fikirlere yansız kalma ve geliştirici geri bildirim verme ile alma gibi iletişim becerilerini geliştirmeyi hedefleyen interaktif çalışmalar

– Atölye serisinin toplumsal cinsiyet eşitliği zemini, atölye çerçeveleri ve uygulama araçlarıyla ilgili bilgi içeren interaktif çalışmalar

– Uygulayıcı adaylarının geliştirdikleri iletişim becerilerini kullanarak atölye içeriklerini uygulama alıştırması yapmalarını sağlayan sunumlar

Bu yıl iki atölye serisinin de birer uygulayıcı eğitimini tamamladık. Bütün uygulayıcı adayları ve eğitim ekibi için yine çok keyifli ve öğretici bir süreçti. Uygulayıcı adaylarından eğitimler boyunca aldığımız geri bildirimler nelerin daha çok işe yaradığını, nelerin geliştirilmeye ihtiyacı olduğunu görmemizi sağlıyor:

İçerik ağırlığı gayet iyi şekilde düzenlenmiş, dengeli şekilde eğitimin günlere bölünmesi katılımcıları yormamakla birlikte motivasyonu yüksek tutmaya da katkı sağlamaktadır. İçeriklerin çeşitli ve farklı olması da aynı şekilde edindiğimiz tecrübeye olumlu katkı sağlamaktadır.” 

“Çok keyifli bir çalışmaydı. Kendimizi ifade edebileceğimiz alan oluşturulmuş olması çok güçlendirici oldu.”

“Sahada uygulamalar konusunda eğitimciler deneyimlerini paylaştı. Çok teşekkürler biraz daha artırılması benim için çok güzel olurdu.”

Kadının güçlendirilmesi için erkek katılımının ne kadar önemli olduğunu fark ettiğim keyifli bir eğitim oldu.”

“İnteraktif olması, birbirimizi duymamız ve sunum becerisi kazanmamız çok güzel oldu.”

“Eğitimi direkt uygulamaktansa burada uygulamak hataları ve doğruları görmek çok iyi geldi.

About mkalem

Check Also

Afetzede kadınlar yeniden işine kavuşuyor:  44 kadın ihtiyaç duyduğu araç-gereçlere ulaştı

Bir yıldır Hatay’da sürdürdüğümüz çalışmalar arasında afetzede kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi, gelire erişebilmesi için uyguladığımız ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir