Çarşamba , Ocak 22 2025
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Ağustos 2022 / Çocuk Hakları ve Farklılıklara Saygı

E-Bülten / Ağustos 2022 / Çocuk Hakları ve Farklılıklara Saygı

Çocukların çocuk haklarıyla ilgili bilgilenmeleri, farklılıklara saygı duyma ve bütün çocukların eşit hakları olduğuna dair farkındalıklarının artması amacıyla ‘Çocuk Hakları ve Farklılıklara Saygı’ etkinliğinde bir araya geliyoruz. Çalışma 8-10 yaş aralığındaki çocuklara yönelik ve çocuk hakları ile farklılıklara saygı konularını kapsayan iki bölümden oluşuyor. Çalışmaya mart ayında Leyla Bayram İlkokulu’nda başladık, haziran ayından itibaren Fatih Belediyesi’ne bağlı bilgi evlerinde devam ettik. Şimdiye kadar 366 çocuğa ulaştık. Bilgi evlerindeki uygulamalarımız devam ediyor.

Leyla Bayram İlkokulu bölgedeki birçok çocuğa ulaşabilen, çok geniş bir eğitmen kadrosu ve öğrenci kitlesi olan bir okul. Özellikle yerel ve mülteci halktan çocukların bir araya geldiği bir okul olması, farklılıklara yönelik önyargı ve akran zorbalığının görüldüğü durumları artırabildiği için bu çalışmanın amacına uygun bir alan sağladı. Mart ayından haziran ayına kadar aynı etkinliği farklı sınıflarla uyguladık.

Çalışma Fatih Belediyesi’ne bağlı farklı bilgi evlerinde devam etti. Bilgi evleri çocukların eğitimlerine destek olmayı, farklı etkinliklerle çocukların bilişsel, kültürel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlayan eğitim merkezleri.

Fatih, dış göçün yanı sıra yoğun iç göç alan bir semt olduğu için bu bölgede yaşayan çocukların farklılıkları sebebiyle ayrımcılığa ve akran zorbalığına uğrama riskleri daha yüksek. Fatih Belediyesi’yle işbirliğimiz sonucunda dört farklı bilgi evinde ‘Çocuk Hakları ve Farklılıklara Saygı’ etkinliğini yürüttük, iki bilgi evinde daha yürütmeyi hedefliyoruz.

Etkinliğin birinci bölümünde bir hikâye üzerinden, etkileşim sağlayan sorular yardımıyla çocuk haklarını konuşuyoruz. İkinci bölümde ise çocuklar gruplara ayrılıyorlar. Her grup kendi arasında farklı sebeplerden dışlanan veya ayrımcılığa maruz kalan bir çocuğun temsil edildiği bir görsel üzerine tartışıyor. Daha sonra herkes kendi çalıştığı görselde fark ettiği unsurları paylaşıyor. Çocuklar özellikle cinsiyet eşitsizliği kartları üzerine paylaşım yapıyorlar. Özellikle kız çocukları bu durum ile daha önce çok karşılaştıklarını belirtiyorlar. Paylaşımlar sonrasında bu gibi durumlarda ne yapabileceklerini, nasıl destek alabileceklerini konuşuyoruz.

Etkinliğin sonunda çocuklar bir kâğıda çizdiğimiz çocuk görselinin üzerine çocuk hakları ve istenmeyen bir durumla karşılaştıklarında yapabilecekleri hakkında akıllarında kalanları yazıyorlar. Birçok farklı grupla uyguladığımız etkinlikte çocukların en çok akıllarında kalanlar ‘insanları dışlamamak, zorla bir şey yaptırmamak, arkadaş olma hakkı, oyun oynama hakkı, eşitlik hakkı, okula gitme hakkı, basketbol oynama hakkı, dans etme hakkı, sevilme hakkı, şarkı söylemek…’ oldu. Bu görseli sınıfın duvarına asıyoruz ve herkes çocuk haklarının yazdığı çocuk dostu broşürünü eve götürüyor.
Çocuklar bu konuları tartışmaktan ve sohbet etmekten çok keyif aldıklarını, tekrar böyle bir etkinlik yapmak istediklerini ve çok eğlendiklerini ifade ediyorlar.

 

 

About mkalem

Check Also

Kadınların İşleri Işıldıyor!

Kadınların İşleri Işıldıyor! 82 kadına işlerini kurmaları veya geliştirmeleri için malzeme desteği verdik; başarı hikayeleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir