Çarşamba , Ocak 22 2025
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Kasım 2022 / Yerel STK’lara Mentorluk Çalışmalarında Son Gelişmeler

E-Bülten / Kasım 2022 / Yerel STK’lara Mentorluk Çalışmalarında Son Gelişmeler

Yerel STK’lara Mentorluk Çalışmalarında Son Gelişmeler

CLIP 2 Akran Ağı Çalışmaları “Değişim Buluşması” Toplantısı, 25-26 Ağustos 2022, Bursa

Eylül 2021’den bu yana Kadın Danışma Merkezi ve Yerel STK’lara Mentorluk Projesi kapsamında mentorluk çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışmalar Topluluk Tabanlı Yerel Girişimler Projesi (CLIP 2) dahilinde oluşturulan Marmara 1 Kümesi Mentorluk / Akran Ağı’nın bir parçası. Projede ve mentorluk çalışmalarında bir yılı geride bıraktık. Bu süreci hep birlikte değerlendirmek, deneyimlerimizi paylaşmak ve ortak çalışma fırsatlarını geliştirmek amacıyla Bursa’da Değişim Buluşması’nı gerçekleştirdik.

Buluşmanın birinci gününde akranlar arasında organizasyonel gelişimi destekleyen kapasite geliştirme çalışmaları ile teknik destek çalışmalarını konuştuk. Bu çalışmaların yöntemsel anlamda ihtiyaca ne ölçüde yanıt verebildiği, koordinasyon ve iş birliğinin ne kapsamda gerçekleştiğine ilişkin sorularımıza yanıt aradık. Buluşmaya katılan Marmara 1 Kümesindeki kuruluşlar kendi uzmanlıkları çerçevesinde hepimizin uygulama yöntem ve araçlarını zenginleştirebilecek örnek uygulamalarını paylaştılar. Bunun yanı sıra grup çalışmaları ile hem geçtiğimiz bir yıllık süreci değerlendirdik hem de önümüzdeki dönemde mentorluk/akran ağının tasarımı üzerine geri bildirim çalışması yaptık.

Değişim Buluşması’nın ikinci gününde hep birlikte ERTEV Vakıf Binasındaydık. Önce Vakıf Çalışmaları ve Üreten Çocuklar Projesi ile ilgili sunumu dinledik. Daha sonra vakfın eğitmenleri eşliğinde ahşap tasarım ve robotik kodlama atölyelerine katıldık, 3D yazıcılarla tasarım ve uygulama hakkında bilgi sahibi olduk. Vakıf binasında gerçekleştirdiğimiz grup çalışmalarında ise farklı uzmanlıklarımız doğrultusunda ortak proje yürütmekteki avantajlarımızı ve dezavantajlarımızı konuştuk. Uygulamalarımızın, yöntemlerimizin ve araçlarımızın arasından hangilerinin ortak projelere kaynak olabileceğini tartıştık.

Marmara 1 Kümesi Mentorluk/Akran Ağının bütün üyeleriyle aynı mekânda yan yana olmak, düşüncelerimizi ve deneyimlerimizi paylaşmak çok değerliydi. İki gün boyunca dolu dolu geçen ve hepimizi geliştiren Değişim Buluşması için MESEDER, Sulukule Gönüllüleri Derneği, EKSİ 25 Derneği ve ERTEV’e teşekkür ederiz.

 

Mentor Buluşmaları: Davranış Değişikliği Hedefleyen Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Webinarı, 1 Eylül 2022

Mentorluk/Akran Ağının çalışmaları kapsamında bir yıldır kümeler arası bilgi paylaşımına yönelik Mentor Buluşmaları düzenleniyor. Biz de Marmara 1 Kümesi’nin mentor kuruluşu olarak “Davranış Değişikliği Hedefleyen Öğrenme ve Öğretme Teknikleri” üzerine bir webinar düzenledik. Bu webinarın amacı, Mavi Kalem’in etkinliklerini tasarlarken kullandığı yaklaşım ve yöntemi akran ağında yer alan kuruluşlarla paylaşmaktı. Mavi Kalem’in Öğrenme ve İletişim Danışmanı tarafından hazırlanarak yürütülen webinarda:

  • bilgi vermeye odaklanmak ve davranış değişimine odaklanmak arasındaki fark
  • davranış değişimine odaklı uygulama tasarımı
  • davranış değişimine odaklı bir uygulamaya rehberlik etmek başlıkları üzerinde durduk.

 

Bu başlıklar üzerine hem ortak alanda hem de odalara ayrıldığımız küçük gruplarda fikirlerimizi paylaşma ve kendimizi geliştirme fırsatı bulduk. Eğitim ve öğrenme, bilginin kişisel deneyim ve bakış açısı ile işlenmesine fırsat verme, katılımcının direncini kabul ederek gönüllü katılımın sağlanması gibi konularda derinleştik.

Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Mentorluk/Akran Ağı’ndan katılan herkese teşekkür ederiz.

 

About mkalem

Check Also

Hatay’da Kadınlar İşlerini Kurmaya Devam Ediyor!

Hatay’da Kadınlar İşlerini Kurmaya Devam Ediyor! Deprem sonrası Hatay’da kadınlar, kendi işlerini kurma veya geliştirme ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir