Cuma , Aralık 27 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Ocak 2023 / Çocuklarla Bireysel Psikolojik Danışmanlık

E-Bülten / Ocak 2023 / Çocuklarla Bireysel Psikolojik Danışmanlık

Afetten etkilenen çocukları güçlendirmek için bireysel psikolojik danışmanlık ve ailelerine destek veriyoruz. 2017’den beri özellikle göç ve çatışmadan etkilenen mülteci çocuklara yönelik bu hizmetleri yürütüyoruz. Çocuk kadar ailelerin de bu konuda desteğe, en önemlisi de çocuklarıyla iletişim konusunda yönlendirilmeye ihtiyacı var.

Çocukta zamanla ortaya çıkan içine kapanma, öfke patlamaları gibi davranış değişiklikleri, onun bir sorunla başa çıkmaya çalıştığının göstergesi olabilir. Bu sorun da her çocuğun hayatındaki farklı koşullarla bağlantılı ve kendine özgüdür. Akranları tarafından şiddete, zorbalığa maruz kalan bir çocuk kendini savunmasız hissedebilir ya da güç gösterisinde bulunabilir.

Çocuktaki her davranış tipik bir sorunu işaret etmez, her sorun da aynı davranışı doğurmaz. Bu yüzden bir çocukla yürüttüğümüz bireysel psikolojik danışmanlık sürecinde onun ev ve okul hayatını, geçmişini, karakteristik davranışlarını tanımaya ve sorunu bu bilgiler ışığında anlamaya odaklanırız. Ayrıca çocuğa destek olabilmek için aileyle daha fazla çalışırız.

Ergenlik döneminde olan bir çocuğun ailesini/bakımını sağlayanları ergenlik dönemi ve çocuğunun dönemsel özgün ihtiyaçları hakkında daha çok bilgilendirmemiz gerekir.

Çocuklarla yürüttüğümüz bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti, çocuğun ailesinin veya bakımını üstlenen kişinin bize ulaşmasıyla başlar. Önce bu kişiden ihtiyacımız olan tüm bilgileri alıyoruz ve onu süreçle ilgili bilgilendiriyoruz. Daha sonra çocukla yaptığımız her görüşme sonrasında aileyle de bir görüşme yapmaya özen gösteriyoruz. Ailenin tutum ve davranışları, çocukla kurdukları iletişim bu sürecin önemli bir parçası. Görüşmeler boyunca öncelikle çocuğun davranışıyla çevresine ne anlatmak istediğini, bu davranışın hangi sorundan kaynaklandığını belirliyoruz. Bu sorunla ilgili çocuğun ve ailenin kabulünü sağlamaya çalışıyoruz. Çocuğun kendini iyi ve güvende hissedebilmesi için ihtiyaç duyduğu şeyleri anlamaya odaklanıyoruz. Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için gerekli olan koşulları ve iletişimi destekliyoruz.

2022 yılı boyunca, 5-18 yaş aralığında olan 304 çocuğa ve ailesine bireysel psikolojik danışmanlık desteği verdik.

Çocuklarda en çok karşılaştığımız sorun ‘akran zorbalığı’. Çocuklar arasında şiddet içeren olumsuz yaklaşım ve davranışlar, onların sosyal hayata katılımı ve eğitime devamlılığına engel oluşturan bir sorun. Akranlarından olumsuz yaklaşım ve davranışlar gören çocukların yanı sıra bu tarz yaklaşım ve davranışlar gösteren çocuklarla da çalışıyoruz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir