Salı , Temmuz 16 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Ocak 2023 / Mavi Kalem İç Kapasite Geliştirme Çalışmaları

E-Bülten / Ocak 2023 / Mavi Kalem İç Kapasite Geliştirme Çalışmaları

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yaklaşımını Güçlendirme

2022 yılında, kadınlarla çalışan ekip arkadaşlarımızın toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımını güçlendirmek ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ilişkin farkındalıklarını artırmak amacıyla bir atölye serisi yürüttük. Ocak ayından başlayarak on ay boyunca her hafta buluştuk ve o hafta okuduğumuz haberleri, kitapları, dinlediğimiz podcastleri ve izlediğimiz filmleri konuştuk.

Farklı sözel ve kültürel kalıplarla karşılaştığımız bu örnekleri toplumsal cinsiyet rolleri açısından tartıştık. Bireysel deneyimlerimiz ve gözlemlerimiz, aynı örnekleri farklı yorumlamamızı sağladı. Grup içinde kendiliğinden oluşan bu çeşitlilik, kadınlarla çalışmalarımızda karşılaştığımız farklı hikayelere daha açık olmamızı destekledi. Toplumsal cinsiyet rollerinin dil, davranış ve kültüre yansımalarını tartışmak ise kadınlarla yaptığımız görüşmeler ve etkinliklerde daha fazla dikkat kesilmemizi sağladı. Özellikle kadına yönelik şiddetle çalışırken şiddetin farklı ifade ve davranış biçimlerine ilişkin farkındalığımızı artırdı.

Atölyelere katılan ekip arkadaşlarımız çalışmadan nasıl faydalandıklarını şöyle ifade ediyorlar:

“Söylemlerim, olaylara bakış açım değişti. Artık korkmadan düşüncelerimi dile getirebiliyorum. Bulunduğum ortamda cinsiyetçilik yapılıyorsa müdahale edebilme gücünü kendimde buluyorum.”

“Bu alanda çalışan kişiler olarak aynı düşünce ve hedeflere sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bu çalışmada hepimizin yaşadığı yerin, yaşlarının ve giyim kuşamının farklı olması nedeniyle aslında farklı biçimlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı söylemlere maruz kaldığını daha iyi gözlemleme fırsatım oldu.”

“Önceden izlediğim film ve dizileri, okuduğum kitapları bu bakış açısıyla değerlendirmiyordum. Ama burada paylaştığımız konular ve tartışmalarımız beni aydınlattı. Aile veya arkadaş ortamında izlediğimiz bir filmi toplumsal cinsiyet bakış açısıyla izleyebiliyorum ve bunu dile getirebiliyorum.”

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir