Marmara Bölgesinde Afetzedelere Destek Çalışmalarımız
80 çocuğa temel ihtiyaçlarına erişebilmesi, 112 çocuğa hizmetlere erişebilmesi için destek olduk
6 Şubat sabahı Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Türkiye’nin 11 ilini etkileyen depremlerde resmi verilere göre 50.783 kişi hayatını kaybetti, 115.353 kişi yaralandı, 37.984 bina yıkıldı. * 6 Şubat günü afet ve acil duruma müdahale çalışmalarımızı başlattık. Deprem bölgelerinde kalan afetzedelere yönelik destek çalışmalarımızı Hatay ve Adana’da, deprem bölgesinden göç eden afetzedelere yönelik çalışmalarımızı ise Marmara bölgesinde yoğunlaştırdık. Hatay ve Adana’daki çalışmalarımızla ilgili ayrıntılı bilgi için raporlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Depremden sonra önemli destek alanlarından biri de deprem bölgelerinden farklı şehirlere, çoğunlukla akrabalarının veya arkadaşlarının yanına göç eden afetzedelerin gittikleri şehirlerde ihtiyaç duydukları hizmetlere erişebilmeleri oldu. MaviKalem Danışma Hattı’nı arayan afetzedeleri İstanbul ve Kocaeli’de eğitim, sağlık alanlarında ve yasal konularda gerekli hizmetlere yönlendirdik. Psikolojik desteğe ihtiyacı olan afetzedelere bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti verdik. Haziran ayından beri Hatay’dan bize ulaşan kadın ve çocuklara çevrimiçi psikolojik destek veriyoruz. Bunların yanı Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddeti Önleme-Müdahale ve Çocuk Koruma projesi kapsamında uluslararası ve geçici korumaya sahip mültecilere yönelik depremzede acil ihtiyaç fonu desteği sağladık. Temmuz ayına kadar bu fon sayesinde 67 çocuk ve ailesine temel ihtiyaçlarına erişebilmesi için destek olduk.
Afetzedeler bize doğrudan MaviKalem Ücretsiz Danışma Hattı’nı arayarak veya Esenyurt Belediyesi’nin yaptığı yönlendirmeler sonucu ulaşıyorlar. İlk görüşmeden sonra evlerini ziyaret ediyoruz ve yaşam koşullarını, ihtiyaçlarını ayrıntılı olarak öğreniyoruz. En fazla desteğe ihtiyaç duyulan konuların başında kira desteği, temel ihtiyaçlara erişim ve psikolojik destek geliyor. Çocuğun sağlığı ve eğitime erişiminin önünde engel oluşturduğunu tespit ettiğimiz durumlarda temel ihtiyaçlarına erişebilmesi için depremzede acil ihtiyaç fonu üzerinden maddi destek sağlıyoruz. Elden nakit desteği vermiyoruz. Acil ihtiyaç fonunu kullanamadığımız durumlarda aileyi kira desteği vb. sağlayabilen sosyal hizmet merkezlerine yönlendiriyoruz. Temel ihtiyaçlar dışında sağlık ve eğitim hizmetlerine, yasal hizmetler ve belgelere erişim sürecinde kurumlara ulaşım sağlama, randevu alma, görüşme sırasında iletişim kurma/tercüme gibi konularda destek veriyoruz. Temmuz ayına kadar 112 afetzede çocuğa sağlık, eğitim, hukuk hizmetleri, temel ihtiyaçlar ve psikolojik desteğe erişim için destek verdik. Çocuk koruma riski tespit ettiğimiz durumlarda yaptığımız yasal yönlendirmeler sonucu birçok çocuğun ailesinin yol izin belgelerinin uzatılmasını sağladık. Eğitim ve sağlık alanında yaptığımız yönlendirmeler sonucunda birçok çocuk okula kayıt oldu ve ihtiyacı olan sağlık hizmetine erişti.
Deprem bölgelerinden Marmara bölgesine göç eden afetzede çocuklara yönelik acil ihtiyaç fonu ve yönlendirme hizmetlerimiz Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddeti Önleme-Müdahale ve Çocuk Koruma projesi kapsamında UNHCR tarafından desteklenmektedir.
*06 Şubat 2023 Pazarcık-Elbistan Kahramanmaraş (Mw: 7.7 – Mw: 7.6) Depremleri Raporu, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi Başkanlığı. 2 Haziran 2023.