Çarşamba , Ocak 22 2025
entr
Home / Bülten / Hatay’da afetzede kadınların işini kurmasını ve geliştirmesini destekliyoruz

Hatay’da afetzede kadınların işini kurmasını ve geliştirmesini destekliyoruz

Hatay’da depremden sonra işlerini kaybeden afetzede kadınların ekonomik olarak güçlenmesini destekliyoruz. Depremden sonra kaybettikleri işlerini yeniden kurmak isteyen ya da kendi çabalarıyla kurdukları işlerini geliştirmek isteyen kadınlara bunun için ihtiyaç duydukları en temel araç gereç ve malzemeleri sağlayarak gelir elde etmelerine destek oluyoruz. Fondation de France tarafından desteklenen “Kadınlar İşini Kursun” projesi kapsamında sürdürdüğümüz bu çalışmalardan 50 kadın faydalanıyor.

Kadınlar yeniden işine kavuşuyor

Projeye dahil edilen kadınlar ile Kasım-Aralık ayları boyunca görüşmeler yapılarak işlerini kurmaları ve sürdürebilmeleri için olmazsa olmaz araç gereç ve malzemeler tespit edildi. Terziler için dikiş makinesi, tarımla uğraşanlar için gübre gibi en temel malzemeler belirlendi. İhtiyaç tespiti ve malzeme temini çalışmalarımız eşzamanlı sürdürüldü. Kasım ayından itibaren ihtiyaçları belirlenen kadınlara malzeme desteği sağlamaya başladık. Proje kapsamında seçilen 50 kadına ek olarak, ACTED tarafından 12 kadına daha destek verildi. Kadınların ihtiyaç duyduğu malzemeler ise depremden sonra bölgenin ekonomik olarak toparlanmasına destek olmak amacıyla yine Hatay’dan alınıyor.

Hayali olan butik işletmesini kurdu

Evden kıyafet satışı yaparak geçimini sağlayan Nesrin Hanımın hayali bir butik işletmesi açmaktı. Nesrin Hanıma işini kurması ve sürdürebilmesi için en temel ihtiyaçlarından olan mağaza rafları ve deneme kabinleri yaptırarak destek olduk.

Hayali gerçekleşen Nesrin Hanım mutluluğunu şöyle paylaştı: “Böyle bir destek sağladığınız için çok mutluyum. Projeye dahil olduğumu öğrendiğim zaman çok sevindim, hayalim olan butik işletmemi açabildiğim ve sürdürebileceğim için çok mutluyum. Butik işletmemden önce bahçe işleri yapıyordum ve bu beni çok yoruyordu. Hayalim bahçe işlerini bırakmaktı ve sizlerin desteğiyle bu işi evde yaparken artık işletme açarak yapmaya başladım. Sizlerin desteği olmasaydı kredi başvurusunda bulunacaktım ve bu deprem sonrasındaki dönemde kredi ödemelerim beni çok zorlayacaktı.”

Enkazdan çıkaramadığı malzemelerine kavuştu

Resim kursu verip hobi atölyeleri yaparak geçimini sağlayan Selma Hanımın atölyesi depremde yıkıldı. Bunun üzerine Selma Hanım öğrencilerinin evine giderek özel dersler vermeye başladı. Selma Hanıma enkazdan çıkaramadığı temel araç gereç ve malzemeleri olan şövale, sehpa, tabure, boya, fırça, tuval vb. eşyaları sağlayarak destek olduk.

Selma Hanım ise mutluluğunu şöyle ifade etti: “Desteğiniz başta çok garip geldi. Bir şeyler istemeye ilk önce çekindim. Alışık olamadığım bir durumdu bu. Depremden önce ihtiyaçlarımı kendim karşılıyordum, her şeyi kendim almaya alışmıştım. Bu desteğiniz bu dönemde çok iyi geldi. İlgi ve alakanızdan, ayrıca beni yönlendirdiğinizden dolayı çok teşekkür ederim. Emeklerinize sağlık, çok güzel işlere vesile oluyorsunuz.”

“Bir şeylere dokunabildik”

Projenin başvuru değerlendirme toplantısı ise Kasım ayının ilk haftasında gerçekleşmişti. Toplantıya katılan değerlendirme üyeleri de toplantı sonunda duygularını paylaşmıştı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sonyel Oflazoğlu Dora: “Çok özenli bir çalışma olmuş. Teker teker seçim kriterleri belirlenmiş, saha çalışması yapılmış, görüşmeler yapılmış, ihtiyaçlar belirlenmiş… Çok kıymetli bir şey. Özellikle hem kırsalda hem de kentteki kadınlara ulaşılmış. Bunun devamını tabii ki bekliyorum. Uzun zaman sonra açıkçası bir şeylere dokunabilmiş olmaktan, bir faydamızın olduğunu hissetmekten dolayı çok mutlu olduk. Tekrar teşekkür ediyorum.”

 

“Daha ileriye bakacağız”

Hatay Üreten Eller Kadın Kooperatifi Başkanı Nidal Özdemir: “Çok değerli bir çalışma bu yaptığınız iş. Kadının ekonomik hayata katılımı konusunda çok büyük bir iş başarmış oldunuz. Çünkü bu bölgenin insanı olarak gerçekten psikolojimiz bozuktu ve yani ayağa kalkmak konusunda biraz gecikebilirdik ama bu tür sosyal projeler sayesinde, sizin gibi değerli kuruluşlar sayesinde bu ayağa kalkış hızlanacak ve daha ileriye bakarak yol alacağız. Bir kadın girişimci olarak size çok teşekkür ediyorum.”

Projeye dahil olan tüm kadınlara malzeme desteği sağlandıktan sonra Şubat-Mart aylarında kadınlar ile iletişim, sosyal medya, atık yönetimi, satış, kooperatifleşme gibi konularda işlerini geliştirebilmeleri için bilgilendirme toplantıları yapılacak. Nisan ayında ise bir kadın ürünleri festivali düzenlenecek

 

About mkalem

Check Also

Kadınların İşleri Işıldıyor!

Kadınların İşleri Işıldıyor! 82 kadına işlerini kurmaları veya geliştirmeleri için malzeme desteği verdik; başarı hikayeleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir