Mülteci Kadınlar Türkçe Kursuyla Günlük Hayatlarını Kolaylaştırıyor!
Ağustos ve Eylül aylarında Kadın Danışma Merkezi’nde başarıyla tamamlanan Türkçe kursu, mülteci kadınların dil öğrenmelerine destek sağladı. Bu sayede kadınlar, market alışverişi, hastane işleri ya da çocuklarının okulu gibi günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları aşmada daha rahat hale geldiler.
Kadınların toplumsal cinsiyet rollerine baktığımızda, zamanlarının büyük bir kısmını ev işleri ve çocuk bakımıyla geçirdikleri görülüyor. Her gün Türkçe kursuna katılmaları, kadınların evden çıkmalarını sağlarken, aynı zamanda diğer kadınlarla tanışmalarına da vesile oluyor.
Bir kadın, kursa katılma sürecini şöyle anlatıyor:
“Türkçeyi bilmediğim için dışarıda çok zorlanıyordum, alışveriş yapamıyordum. Çocuklarımı bırakacak bir yer de olmadığı için kendimi kısıtlanmış hissediyordum. Kadın Danışma Merkezi’ne gelmeye başladığımdan beri hem çocuklarım oyun oynarken rahatça Türkçe öğreniyorum hem de günlük işlerimi kolaylıkla halledebilir hale geldim.”
Kadınlar Türkçe öğrenirken; çocukları da oyun odasında çocuk gelişimi öğretmeni eşliğinde oyunlar oynuyor. Çocukların güvenli bir ortamda olması, kadınların gönül rahatlığıyla kursa katılmalarını sağlıyor.
Bazı kadınlar, kurs sonrasında merkezde gönüllü olarak Arapça-Türkçe çeviri desteği sağlamaya başladı. Bir gönüllü kadın bu süreci şu sözlerle ifade ediyor:
“Merkezde Arapça-Türkçe çeviri konusunda destek oluyorum. Türkçemi ilerleterek daha fazla yardımcı olmayı hedefliyorum. Bu durum beni hem dil anlamında geliştiriyor hem de diğer kadınlara destek olmanın mutluluğunu yaşatıyor.”
Bir başka kadın ise kursun günlük hayatındaki etkisini şöyle paylaşıyor:
“Hastanede ya da markette iletişim kurmak zor oluyordu. Artık daha rahat konuşabiliyorum, çocuklarımın okulunda öğretmenlerle de iletişim kurabiliyorum. Bu benim için büyük bir gelişme.”
Mülteci kadınların yoğun ilgi gösterdiği Türkçe kurslarımız devam ediyor.
** Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projesi, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından yürütülen “Mülteciler ve Ev Sahibi Toplum için Toplum Temelli Sosyal Hizmetlerin Geliştirilmesi (CLIP 2) tarafından desteklenmektedir.