Cumartesi , Temmuz 27 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Mart 2021 / Salgında Kadın Hakları Video Serisi

E-Bülten / Mart 2021 / Salgında Kadın Hakları Video Serisi

COVID-19 pandemisi sırasında dijital platformlar üzerinden danışmanlık vermeye ve gönüllü kadınlarla çalışmaya devam ettik. Kadınların hayatlarındaki zorlukların ve eşitsizliklerin bu dönemde daha da arttığını gördük. Bu şaşırtıcı bir sonuç değildi, önceki afetlerde de benzer durumlarla karşılaşmıştık. Ayrıca, çalışma ekiplerimizin büyük çoğunluğu kadınlardan oluştuğu için bu zorluk ve eşitsizliklerle kendi hayatlarımızda da karşılaşıyorduk. Dünya çapında yapılan birçok araştırma da kendi hayatımızda gördüğümüz bu durumları doğruluyordu. 

Afetlerde cinsiyet eşitsizliği ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin etkileri artıyor ve bu nedenle kadınlar afetten kaynaklanan zorluklardan daha çok etkileniyor. Kadınlar ve afetler çalışma alanlarımızdan olduğu için afette kadın konusu ile ilgili çalışmalar yapmayı önemsiyoruz. Benzer bir amaçla 2016 yılında afetlerde kadınların yaşadığı zorluklara ve hak ihlallerine dikkat çekmek, bu konuyu tartışmak için Afet ve Acil Durumlarda Kadın Çalıştayı’nı gerçekleştirmiş ve bir Sonuç Kitabı yayınlamıştık. 

Bu yıl ise pandemiden yola çıkarak afetlerde kadınların yaşadığı zorluklara ve eşitsizliklere dikkat çekmek için mesajlarımızı basit bir şekilde ileten ve ilgi çeken dört tane animasyon video hazırladık. Amacımız insanları bu durumları fark etmeye, bu durumlar üzerinde düşünmeye ve çözümler aramaya teşvik etmek. Bu videoları Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteği ile Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde hazırladık. Youtube, Instagram, Facebook, Twitter hesaplarımız ve web sitemizde paylaşarak Türkiye’de ve diğer ülkelerde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.

Videoların konularını afetlerde öne çıkan eşitsizliklerden ve özellikle de COVID-19 pandemisinde yaşanan durumlardan seçtik: Artan İş Yükü, Kadın Sağlığı Hizmetlerine Erişimin Sınırlanması, Artan Şiddet, Geçim Kaynaklarına Erişimin Sınırlanması.

Videoları aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz.

Artan İş Yükü: https://www.youtube.com/watch?v=CtOQqpdMcl0&list=PLtWXePAqoX76r1U1Tp4YFs8QgqGgCDKS3&index=12

Kadın Sağlığı Hizmetlerine Erişimin Sınırlanması: https://www.youtube.com/watch?v=e_oOoqYbZ1M&list=PLtWXePAqoX76r1U1Tp4YFs8QgqGgCDKS3&index=9

Artan Şiddet: https://www.youtube.com/watch?v=aECYzPHOFHA&list=PLtWXePAqoX76r1U1Tp4YFs8QgqGgCDKS3&index=6

Geçim Kaynaklarına Erişimin Sınırlanması: https://www.youtube.com/watch?v=xEj9c_IZVHY&list=PLtWXePAqoX76r1U1Tp4YFs8QgqGgCDKS3&index=3

About mkalem

Check Also

Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projemizde yılın ilk 3 ayı nasıl geçti?

Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projemizde yılın ilk 3 ayı nasıl geçti? 2024 yılı başından ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir