Salı , Temmuz 16 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Ocak 2022 / Temel İnsani Yardım Standardı Ağının Yürütme Kurulundayız!

E-Bülten / Ocak 2022 / Temel İnsani Yardım Standardı Ağının Yürütme Kurulundayız!

Mavi Kalem, Temel İnsani Yardım Standardının (TİS) yayınlandığı 2014 senesinden beri, Temel İnsani Yardım Standardı Ağı’nın aktif üyesidir. O günden bugüne, Temel İnsani Yardım Standardı her projemiz ve çalışmamızı hesap verebilir ve şeffaf yürütmek için temel dayanağımız oldu. 2021, TİS ağı ile çalışmalarımızı değerlendirdiğimiz, ülke çapındaki hedeflerimizi  ve 2022 planlarımızı konuştuğumuz  verimli bir yıl oldu.

TİS ağı ve üyelerinin temel hedeflerinden biri Temel İnsani Yardım Standardının üye olan ülkelerde tanıtılması ve yaygınlaştırılmasıdır. Diğer hedefi ise üye kuruluşların, Temel İnsani Yardım Standardına uygunluğu sürecine başlaması ve çalışmalarını değerlendirmesidir. TİS Ağı, çalışmaların ilerleyişine ve uygulamalarına karar vermek adına üyeleri ile yılın belli zamanlarında toplantılar yapar. Bu toplantılarda insani yardım alanında çalışan ve Temel İnsani Yardım Standardını çalışmalarında kullanan farklı ülkelerden temsilciler bulunur. 2021 boyunca yapılan toplantılarda, pandeminin de etkisiyle TİS’in insani yardım çalışmalarındaki önemi tekrar vurgulandı.

TİS Ağı ile 9 Eylül 2021’de Temel İnsani Yardım Standardının ne olduğu, önemi ve nasıl dahil olunduğu  başlıklarının anlatıldığı “Türkiye Tanıtım Toplantısı”nı düzenledik. Toplantıya Türkiye’nin 7 bölgesinden insani yardım alanında çalışan 64 kurum temsilcisi katıldı. Toplantıda, Türkiye’deki insani yardım çalışmalarında Temel İnsani Yardım Standardının bilindiğini ancak insani yardım kuruluşlarının bu standartları daha etkin bir şekilde uygulamaya koyabilmeleri için desteklenmeye ihtiyaç duyduklarını konuştuk. TİS Ağı ile birlikte uygulamaların desteklenmesi ve güçlendirilmesi adına, 2022’de Türkiye sahasında TİS’in uygulanmasına yönelik ortak atölyeler uygulamayı planlıyoruz.

2021’de Mavi Kalem’in çalışma yapılarına ve çalışmalarına Temel İnsani Yardım Standardı açısından “öz değerlendirme” uyguladık. Bu değerlendirmede, Temel İnsani Yardım Standardında yer alan 9 prensibe uygunluk değerlendirildi. Bu değerlendirme Mavi Kalem’in politika ve dokümanları, yararlanıcı ile ilişki ve kurum çalışanları değerlendirmeleri olarak üç başlıkta ele alındı. Öz değerlendirme  sonrasında “bağımsız değerlendirme” ve “sertifika alımı” süreçlerine devam edeceğiz.

TİS Ağı 2021 Eylül ayında, Temel İnsani Yardım Standardının krizden etkilenen kişi ve toplulukları destekleme ve güçlendirme çerçevesinde amacına uygun kalması ve güçlenmesi için güncelleme çalışması yapacağını duyurdu. Bu duyuruda farklı ülkelerin yerel sivil toplum kuruluşlarından üç üyeye ihtiyaçları olduğunu belirttiler. Mavi Kalem 2022-2025 yılları arasında yapılacak güncelleme çalışması için Aralık 2021’de başvuru yaptı ve çalışmanın yürütme kuruluna seçildi.

 

About mkalem

Check Also

Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projemizde yılın ilk 3 ayı nasıl geçti?

Kadın Danışma Merkezi ve Mentorluk Projemizde yılın ilk 3 ayı nasıl geçti? 2024 yılı başından ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir