Covid-19 pandemisi, faydasını görmeye devam edeceğimiz, yenilikçi yaklaşımlar geliştirmemize imkân veren bir fırsat penceresi açtı.
2019’un Mart ayında pandemi ilan edilmesiyle birlikte hem çalışma ekiplerimizi hem de yararlanıcılarımızı riske atmamak için hemen yüz yüze uygulamalarımızı durdurduk. Bütün çalışmalarımızı yararlanıcıların koşullarını ve imkânlarını gözeterek dijital araçlara uyarlamaya başladık. Bu konuda yöntemlerimizi hızlı geliştirdik.
Yıllardır sahada olmaya alışmış bir ekip olarak pandemi en çok yararlanıcıyla bir araya gelme yöntemlerimizi değiştirdi. Daha fazla kadının daha kolay bir şekilde bize ulaşmasını sağlamak için 1 Eylül 2020’de bütün danışmanlık ve vaka çalışmalarımızı topladığımız bir danışma hattı açtık. Mavi Kalem Ücretsiz Danışma Hattı sayesinde hem kendi içimizde hem de farklı kurum ve kuruluşlara gerekli yönlendirmeleri daha hızlı yapabilir hale geldik. Kadınların daha önceden de bize telefon hattı üzerinden değil Whatsapp gibi uygulamalar üzerinden ulaştıklarını gördüğümüz için danışma hattını Whatsapp üzerinden de ulaşılır hale getirdik.
Whatsapp özellikle kadınlara pandemiyle ilgili bilgi kirliliğinin olduğu ilk aylarda doğru bilgiyi ulaştırmak için işlevli bir araç oldu. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü, Türk Tabipleri Birliği gibi ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların yayınladıkları bilgilerden yola çıkarak Türkçe, Arapça ve Farsça dillerinde özgün içerikler oluşturup yaygınlaştırdık. Whatsapp çocuk koruma ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet gibi konularda bilgilendirme yapmak için de elverişli bir araca dönüştü. Bilgilendirmelerin ve duyuruların yaygınlaştırılmasında toplum gönüllüsü kadınlar önemli rol oynadılar. Kendi Whatsapp grupları aracılığıyla hem bizden gelen bilgileri yaygınlaştırdılar hem de hizmetlerimizden yararlanmak isteyen kadınları bize yönlendirdiler.
Dijital araçlarla bir araya geldiğimiz bilgilendirme çalışmalarını ve etkinlikleri de Whatsapp üzerinden daha çok kadına duyurabildik. Bu etkinliklerin ofislerde yapılan etkinliklerden en önemli farkı malzemeleri sağlayamıyor oluşumuzdu. Bu nedenle etkinlikleri, herkesin evinde bulunabilecek malzemeleri kullanarak ya da malzeme kullanmadan yapmayı tercih ediyorduk. Etkinlikleri dijital ortamda yapmak bize daha önce düşünemeyeceğimiz fırsatlar tanıdı. Kadınlardan gelen etkinlik fikirleri de bize destek oldu. Tabaktan bardaktan ritim çıkardık, dijital müzeler gezdik, uzaya çıktık, dans ettik, atık malzemelerden kullanışlı başka eşyalar yaptık ve bunun gibi birçok etkinlik gerçekleştirdik.
Pandemi döneminde bir araya gelme ihtiyacımız arttı. Dijital araçlarla yürüttüğümüz etkinlikleri düzenli ve kadınların evdeki koşullarından, iş yüklerinden vakit bulabilecekleri saatlerde planladık. Aynı zamanda evde internet kullanımı arttı ve bazı evlerde bütün ev halkı tek bir telefon kullanıyordu. Kadınların etkinliklere ve bilgilendirme çalışmalarına katılabilmek için internet ihtiyaçlarının olduğunu gördük ve cep telefonlarına aylık bir internet paketi desteği sunduk.
Dijital araçlar, farklı yerlerde ikamet eden kadınların bir araya gelebildiği bir alan sağladı. Pandemi öncesi etkinliklerimizi yüz yüze gerçekleştirdiğimiz ofislerimize uzak semtlerde veya başka şehirlerde yaşayan kadınlar çalışmalara katılabildiler. Bu buluşmalar ayrıca pandemi döneminde ev içindeki iş yükü artan ve sosyalleşebilecek bir alan bulmakta güçlük çeken kadınların kendilerine ayırabildikleri bir zaman oldu.
Dijital araçlarla yaptığımız çalışmalarda zorlandığımız konulardan biri de gizlilik ve mahremiyeti sağlamak oldu. Bu durum özellikle kadınların ve çocukların iyilik hallerinin ve güvenliklerinin söz konusu olduğu vaka görüşmeleri ve bireysel psikolojik danışmanlıklarda geçerliydi. Bu görüşmeler için ev ortamından dijital araçlarla katılmak yerine önceden randevulaşarak yüz yüze görüşme seçeneğini saklı tuttuk. Bizim de dijital araçlarla yaptığımız görüşmelerin gizliliğini korumak için her zamankinden daha dikkatli olmamız gerekti.
Dijital araçlar pandemi döneminde hayatımızdaki yerini güçlendirdi ve zorluklarının yanı sıra çalışmalarımızı destekleyen unsurlar oldular. Her koşulda sahayla olan bağlantımızı koruyabildiğimizi ve kadınların ihtiyaçlarına yanıt verebildiğimizi gördük. Fiziksel koşullarda ulaşamayacağımız yerlere ulaştık, farklı kanallarla iletişimi çeşitlendirdik ve güçlendirdik. Kadınlar da bu süreçte dijital araçları daha iyi kullanır hale geldiler ve yeni beceriler kazandılar. Covid-19 pandemisi, faydasını görmeye devam edeceğimiz, yenilikçi yaklaşımlar geliştirmemize imkân veren bir fırsat penceresi açtı.
Kadın Çalışmalarında Dijital Araçların Kullanımına Bir Örnek
Kadın çalışmalarında dijitalleşmenin çalışmalarımıza getirdiği yeniliklerden biri dijital uygulamalar oldu. Kadınların dijital araçlarla sosyalleşebileceği ve doğru bilgiye kolayca ulaşabileceği güvenli bir alan oluşturmak amacıyla Kadınlar Mahallesi uygulamasını geliştirdik. Kadınlar Mahallesi hem cep telefonlarından hem de bilgisayarlardan kullanılabilecek. Uygulamanın kadınlar için güvenilirliğini sağlayan şeylerden biri Kadın Danışma Merkezi’nin toplum gönüllüleri tarafından yaygınlaştırılacak olması. Kadınlar Mahallesi’nin kullanıcı kadınların kendi mahalleleri gibi gördükleri bir alan olmasını hedefliyoruz.
Kadınlar Mahallesi’nde; kadınlar sağlık, eğitim ve yasal haklar gibi konularda ihtiyaç duydukları ve kullanabilecekleri bilgilere ulaşabilecekler. Mahalledeki bütün bilgilendirici metinler Türkçe ve Arapça dillerinde hazırlanıyor. Kadınların birbirleriyle sohbet edebilecekleri, soru ve deneyimlerini paylaşabilecekleri bir sohbet kısmı da var. Burada anlık çeviri özelliği sayesinde her kadın kendi anadilinde sohbete katılabilecek. Mahallede Kadın Danışma Merkezi’nin etkinlik takvimine de ulaşabilecek, istek ve imkanları dahilinde katılmak istedikleri online ve yüz yüze etkinlikleri buradan takip edebilecekler.