Salı , Temmuz 16 2024
entr
Home / Bülten / E-Bülten / Ağustos 2022 / Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor Uygulayıcı Eğitimlerini Tamamladık

E-Bülten / Ağustos 2022 / Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor Uygulayıcı Eğitimlerini Tamamladık

 

Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor Uygulayıcı Eğitimlerini Tamamladık

Güzel hikayelerden güzel dönüşler aldık

 

Bugüne dek 198 kadın güzel hikayeler yazdı. Bu hikayelerin yazılmasına Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor uygulayıcı eğitimlerini alan Mavi Kalem çalışanları, farklı STK çalışanları, belediye çalışanları ve gönüllüleri aracı oldular. Uygulayıcı eğitimlerini şimdiye dek 53 kadına verdik. Onlar da uygulamalarında kadınlardan doğrudan aldıkları geri bildirimleri ve gözlemlerini bizimle paylaştılar.

Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor uygulamalarına katılan kadınlar özellikle şiddet durumunda kullanabilecekleri cep telefonu uygulamalarını, ‘Kadın Sığınma Evi’ ve ‘Uzaklaştırma Kararı’ süreçlerini, acil hatlara 7/24 ulaşabileceklerini ve Adli Yardım Bürolarının, Sosyal Hizmet Merkezlerinin, Belediyelerin ücretsiz hizmetlerini öğrenmekten memnun kaldıklarını ifade ettiler.

Uygulama yöntemiyle ilgili olarak karton figürlerin ilgi çekici olduğunu ve odaklanmalarını kolaylaştırdığını, hikâye anlatıcılığı yönteminin bilgilerin akılda kalmasını sağladığını, didaktik bir yaklaşım yerine eğlenceli, hayatın içinden ve değişime açık bir uygulama olduğunu belirttiler. Uygulayıcılar ayrıca katılımcıların normalleşmiş bazı şiddet durumlarının şikâyet sebebi olabileceğini fark ettiklerine, uygulama esnasında katılımlarının yüksek olduğuna ve her oturumda farklı bir senaryonun ortaya çıkmasını heyecan verici bulduklarına dair gözlemlerini aktardılar.

Aralık 2021’de şiddete karşı yasal haklarımızı ve bunları hangi koşullarda kullanabileceğimizi konuşacağımız yalın, anlaşılır ve kolay kullanılabilir bir yöntem geliştirmek üzere yola çıkmıştık. Sonuçta karton figürleri ve sahne panosunu araç olarak kullandığımız, fiziksel şiddetin görüldüğü olay örgülerini hikayeleştirdiğimiz ve yasal hakları-başvuru mekanizmalarını bu hikayeler üzerinden pekiştirdiğimiz bir yöntem oluştu. Bu yöntemi kadınların çay-kahve eşliğinde birbiriyle uygulamasını amaçladık. Bu amaçla uygulayıcı eğitimi verdiğimiz bütün kadınlar karton figürler, sahne panosu, uygulama kılavuzu ve şiddete karşı yasal hakları anlatan broşürden oluşan seti uygulamalarında kullanıyorlar.

Bugüne dek Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor uygulayıcı eğitimlerimize katılan Adana Seyhan Kadın Dayanışma Merkezi, Malat Ya Şam Derneği, Avcılar Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, Mavi Kalem toplum gönüllüleri ve Mavi Kalem’in toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ile ilgili çalışan ekiplerine teşekkür ederiz.

Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor projesinin önümüzdeki sürecinde uygulayıcı eğitimi alan kadınların provalarına ve uygulamalarına destek olmaya, geri bildirimleri ve gözlemlerini toplamaya devam edeceğiz.

‘Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor’ bir Mavi Kalem projesidir. İrlanda Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.

 

About mkalem

Check Also

Afetzede kadınlar yeniden işine kavuşuyor:  44 kadın ihtiyaç duyduğu araç-gereçlere ulaştı

Bir yıldır Hatay’da sürdürdüğümüz çalışmalar arasında afetzede kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi, gelire erişebilmesi için uyguladığımız ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir