Kadına yönelik şiddet kuruluşumuzdan beri üzerinde çalıştığımız konulardan biri. Kadının şiddeti hayatında fark etmesi, maruz kaldığı şiddeti ifade edebilmesi, şiddete karşı kendi çözümlerini bulabileceği bilgiye ve alana sahip olması çok önemli.
Kadına yönelik şiddete karşı birbirini destekleyen iki yöntemle çalışıyoruz: şiddet durumunda anında müdahale desteği ve olası şiddet durumlarına yönelik bilgilendirme ve güçlendirme çalışmaları.
Şiddete karşı anında müdahale desteği, kadının bir sorun veya ihtiyacıyla ilgili bizimle iletişime geçmesiyle başlıyor. Bunun farklı yolları var. Kadınlar bize çoğunlukla hafta içi her gün ulaşılabilen ücretsiz danışma hattımızdan ulaşıyorlar. Mavi Kalem Danışma Hattı’nı Covid-19 pandemisi sırasında, ofislerimize gelemeyen kadınlar tarafından da ulaşılabilir olmak, bütün danışmanlık ve yönlendirme hizmetlerimizi tek bir hatta toplamak amacıyla kurduk. Danışma hattını arayan kadın bazen uğradığı şiddeti kendisi anlatıyor, bazen de şiddet durumunu ön görüşme esnasında, sorular aracılığıyla tespit ediyoruz. Ön görüşme sonrası şiddete uğrayan kadın vaka ekibine yönlendiriliyor. Vaka sorumlusu kadınla derinlemesine görüşme yapıyor, ihtiyacını daha iyi anlayarak onu şiddete karşı sahip olduğu haklar ve bu hakları nasıl kullanabileceğiyle ilgili bilgilendiriyor. Kadının tercihine göre onu psikolojik danışmanlık hizmetlerimize yönlendiriyor veya yasal bir sürecin başlatılabilmesi için danışmanlık ve yönlendirme hizmeti sunmaya devam ediyor. Bu noktada kadının yaşam koşulları ve şiddetle nasıl baş etmek istediği sürece yön veriyor. Uzaklaştırma kararı çıkartma, konuk evine yerleşme gibi adımları içeren yasal bir süreç başlatıldığı durumda, ihtiyaç halinde mesai saatleri dışında da danışmanlık veriliyor.
Şiddet durumunda anında destek verebilmemizin başka bir yolu da etkinliklerimize katılan kadınların uğradıkları şiddeti etkinlik sırasında veya sonrasında anlatmasıyla mümkün oluyor. Kadınlarla bir araya geldiğimiz bütün etkinliklerin şiddetin fark edilebileceği ve konuşulabileceği güvenli alanlar olması için çalışıyoruz.
Kadına yönelik şiddete karşı yürüttüğümüz çalışmaların diğer parçasını olası şiddet durumlarına yönelik bilgilendirme ve güçlendirme çalışmaları oluşturuyor.
2022 boyunca kadınlarla toplumsal cinsiyete dayalı şiddet hakkında bilgilendirme toplantıları, Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor uygulamaları, hikâye yazımı yöntemiyle uyguladığımız kadına yönelik şiddet toplantıları, şiddete karşı mesajlar oluşturduğumuz ortak yaşam toplantıları gibi bir sürü etkinlik yaptık. Bu etkinliklerle kadınların hem var olan bir şiddet durumuyla ilgili konuşabilmelerini amaçlıyoruz hem de neyin şiddet olduğunu, şiddet durumunda hangi haklara sahip olduklarını ve bu hakları nasıl kullanabileceklerini konuşuyoruz. Etkinliklerimize katılan her kadının şiddete karşı kendi çözümünü üretebileceği bir bilgilenme ve paylaşım alanı yaratmaya çalışıyoruz.
Kuruluşumuzdan beri çalıştığımız alanlarda farklı açılardan düşünerek yeni yöntemler geliştirmeye önem verdik. Kadına yönelik şiddet konusunda da bu yaklaşımla farklı çalışmalar geliştirdik. 2015’ten beri 12-17 yaşlarında kız çocuklarıyla uyguladığımız Kız Çocuklarını Güçlendirme Programı, yetişkin erkeklerle uyguladığımız Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi ve Cinsiyete Dayalı Şiddet Farkındalık Toplantıları bu çalışmalardan bazıları. Bu çalışmalara katılan kişilerin cinsiyete dayalı şiddete ilişkin ve yaşadıkları veya tanık oldukları şiddet durumlarında sahip oldukları farklı davranış seçeneklerine ilişkin farkındalıklarının artmasını hedefliyoruz.
Bunların yanı sıra çalışmalarımıza katılan kadınlardan oluşan gönüllü ağları sayesinde kadından kadına bilginin taşınmasını destekliyoruz. Kadınların şiddete ilişkin kendi deneyimlerinden ve çalışmalarımızdan edindikleri bilgiyi, bu bilgiyi nasıl kullandıklarını birbirlerine aktarmaları kadına yönelik şiddete karşı çalışmanın çok değerli bir parçasını oluşturuyor.