*Yazıdaki sayısal veriler Aralık 2022’yi kapsamamaktadır.
Dopdolu bir yılın sonuna geldik. 2022, Covid-19 pandemisinden sonra biraz daha ofislerimize ve yüz yüze çalışmalara döndüğümüz keyifli bir süreç oldu.
Bu yıl Mavi Kalem Danışma Hattı aracılığıyla 8.344 kişiye danışmanlık verdik.
Kadınlarla yüz yüze psikososyal etkinliklerimiz, bilgi yaygınlaştırma toplantılarımız arttı. 239 kadınla ruh sağlığını desteklemeyi amaçladığımız etkinlik yaptık; 1130’u aşkın kadınla kadına yönelik şiddet, anne-çocuk ilişkisi, kadın sağlığı gibi konularda bilgilendirme toplantısı yaptık.
402 kadına bireysel psikolojik danışmanlık verdik.
1800 kadınla, ihtiyaçlarına yönelik farklı bilgi ve hizmetlere erişebilmesi için danışmanlık ve yönlendirme süreci yürüttük.
Kadınların şiddete karşı yasal haklarını ve bunları hangi koşullarda, nasıl kullanabileceğimizi konuştuğumuz bir proje yaptık. Kadınlar Güzel Hikayeler Yazıyor projesinde kadından kadına bilginin aktarılmasını kolaylaştıran bir yöntem ve malzeme seti geliştirdik. 53 kadın uygulayıcı eğitimlerine katıldı ve geliştirdiğimiz yöntemi uygulayabilecek hale geldi. Onların uygulamalarına bizzat katılarak veya uzaktan destek olduk, kaç kadının faydalandığını, uygulayıcıların ve kadınların geri bildirimlerini topladık.
Kadın Danışma Merkezi ve Yerel STK’lara Mentorluk Projesi’nde 123 gönüllü kadınla birlikte çalıştık. Gönüllülerle Mavi Kalem’in ve Kadın Danışma Merkezi’nin çalışmalarının yaygınlaştırılması, bilgi ve beceri geliştirme gibi konularda her hafta buluştuk.
Çocuklarla yıl boyu ‘Çocuk Hakları ve Farklılıklara Saygı’ etkinliğini yürüttük. Akran zorbalığıyla ilgili deneyime dayalı bu bilgilendirme etkinliğine 365 çocuk katıldı. Çocuk korumayla ilgili yaptığımız bilgilendirme etkinliklerine ise 300 kadın katıldı.
Çocukların sosyal ve sanatsal becerilerini desteklemeyi amaçladığımız etkinliklerimiz devam etti. Melodika çalmayı öğrendikleri bir yıllık çalışmanın sonunda kocaman bir konser verdiler.
2022 boyunca 304 çocuğa ve ailesine bireysel psikolojik danışmanlık verdik.
934 çocukla ihtiyaçlarına yönelik farklı bilgi ve hizmetlere erişebilmesi için danışmanlık ve yönlendirme süreci yürüttük.
Erkeklerle cinsiyete dayalı şiddet hakkında bilgi ve farkındalık artırmayı hedeflediğimiz toplantılar yaptık. Bu toplantılara 2022 boyunca 83 erkek katıldı. Bu yıl ayrıca Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi’ni yeniden uygulamaya başladık. Atölye serisini 2019’da geliştirip uygulamaya başlamış, ancak pandemi sebebiyle ara vermiştik. 2022’de dört farklı erkek grubuyla atölye serisini baştan sona uyguladık.
Kadının Güçlendirilmesi için Erkek Katılımı Atölye Serisi’nin ve Kız Çocuklarını Güçlendirme Programı’nın uygulayıcı eğitimlerine devam ettik. Bu sayede 64 kişi daha bu uygulamaları kendi çalıştığı gruplar arasında yaygınlaştırmaya başladı. Daha önce uygulayıcı eğitimlerini alan kişilerle bu sene süpervizyon çalışması yürüttük.
Yüz yüze çalışmalarımız çoğalırken dijital çalışmaları da bir kenara bırakmadık. Dijital alandaki deneyimlerimizi gözden geçirmeye ve kendimizi geliştirmeye devam ettik. Özellikle kadın çalışmalarının dijital araçlar ve yöntemlerden nasıl etkilendiğini değerlendirmek istedik ve ‘Kadın Çalışmalarında Dijitalleşme Çalıştayı’nı düzenledik. Covid-19 pandemisi koşullarında kadınlarla çalışan kamu kurumları ve sivil kuruluşların ne tür dijital yöntemler geliştirebildiği; bu yöntemlerin kadınların ihtiyaçlarına, katılımına ve koşullarına uygunluğu; kadın çalışmalarının bu süreçten olumlu veya olumsuz nasıl etkilendiği; kalıcı olabilecek dijital yöntemlerin olup olmadığı başlıklarını tartışmaya açtık.
2021’de geliştirip yaygınlaştırdığımız, bir sivil toplum kuruluşu tarafından erkekler için üretilen ilk cep telefonu oyunu Aile Babası, 2022 boyunca 1.783 yeni oyuncuyla buluştu. Erkeklerin oyunu nasıl bulduğunu yakından dinlemek için buluşmalar yaptık, bizi sevindiren ve geliştiren geri bildirimler aldık.
Bu yıl bir cep telefonu uygulaması daha geliştirdik ve kullanıma açtık: Kadınlar Mahallesi. Bu uygulamayı kadınların yasal haklar, kadın ve çocuk sağlığı gibi konularda güvenilir bilgiye kolaylıkla ulaşabilmeleri amacıyla geliştirdik. Kadınlar Mahallesi yıl boyu kadınlarla buluştuğumuz etkinliklerde ve kadından kadına yaygınlaştırıldı, 514 kadına ulaştı.
2022’de ayrıca çocuk koruma, toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı gibi uzmanlaştığımız konular/alanlardaki kurumsal deneyimimizi başka kuruluşlarla paylaşmaya devam ettik.
Bu yılı bitirirken, 2023’te uygulamalarına başlayacağımız yeni projelere hazırlanıyoruz. Birbirimizden öğrenerek ve bir arada olarak güçleneceğimiz, neşeli ve üretken zamanlar geçireceğimiz bir yılı daha heyecanla karşılıyoruz.