Global Fund for Children (GFC)’ın sitesinde yayınlanan blogda Mavi Kalem’in Hatay deprem bölgesinde ve kuruluşundan bugüne yürüttüğü çalışmalardan bahsedildi.
Yazının Türkçe çevirisi:
Türkiye’deki depremlerden etkilenen çocuklara ve ailelere yardım
Çocuklar için Küresel Fon ortağı Mavi Kalem, afet bölgelerindeki çocuklara insani yardım sağlamakta ve uzun vadeli refahlarını desteklemektedir.
6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’yi vuran iki büyük deprem 40.000’den fazla insanın ölümüne ve on binlerce insanın evsiz kalmasına neden olmuştur. Ardından 20 Şubat’ta Türkiye’nin Suriye sınırı yakınlarında bir deprem daha meydana gelmiştir.
GFC ortağı Mavi Kalem insani yardım sağlamak üzere Türkiye’de depremden etkilenen bölgeleri ziyaret etmektedir. Yerel deprem koordinasyon ağlarının bir üyesi olan kuruluş, kadın ve çocuklara giysi, gıda, çocuk bezi, bebek maması ve hijyen malzemeleri dağıttı ve etkilenen bölgelere 20 tondan fazla temiz su göndermektedir.
Mavi Kalem Proje Koordinatörü Sevda Akan Ataş, kısa bir süre önce depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’a gitti ve pek çok kişinin kamplarda ve evlerinin önünde kurdukları çadırlarda kaldığını söyledi.
“Tüm şehirde elektrik ya da su yok. Hava çok soğuk ve çadırların içi hiç ısınmıyor,” diyor Sevda 16 Şubat’ta. “Yangın riski olduğu için çadırlara soba da kurulmuyor. Bebekler için yiyecek ya da mama ısıtamıyorlar.”
Soğuk ve temiz suya erişimin olmaması da soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları ve ishal gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Psikolojik sıkıntılar da bir başka zorluk. Sevda, “Çocuklar depremlerden çok etkilendi” dedi. “Korktukları için uyuyamıyorlar. Kabuslar görüyorlar.”
Çocuklara ve kadınlara yardım etmek için çalışırken, bazı Mavi Kalem çalışanları da depremin kendi aileleri üzerindeki etkileriyle boğuşuyor.
Kuruluşun kurucularından biri olan ve Mavi Kalem’de danışman olarak çalışan sosyal psikolog Zeynep Yüregir, doğal afetten etkilenen Adana ilinde yaşıyor. İlk iki depremi yaşamanın nasıl bir şey olduğunu anlattı.
“6 Şubat’ta deprem başladığında uyanıktım,” dedi. “Oldukça uzun bir süre devam etti. Başlangıçta sallandı ve yavaşladı ve durduğunu düşündüğüm anda şiddetle sallanmaya devam etti.”
Zeynep ilk başta binasının güvenli olduğunu düşündüğü için evde kalmış. Ancak daha sonra kendi binasına yakın 14 katlı bir binanın çöktüğünü ve 114 sakininden 107’sinin öldüğünü öğrenmiş. O ve bazı komşuları daha güvenli bir yere, Zeynep’in ailesine ait bir eve taşınmışlar.
“Adana’da çöken binaların çoğu benim mahallemde. Arkadaşlarımızı ve onların ailelerini kaybettik,” dedi. “Yıkılan binaların çevresinde yaşayan insanlar, ben ve arkadaşlarım da dahil olmak üzere evlerine gitmekten korkuyor.”
Mavi Kalem Adana’da bir koordinasyon ofisi kurdu ve insani yardım sağlamak için yerel yetkililerle işbirliği yapıyor.
Bu, kuruluşun depremlere müdahale konusundaki ilk deneyimi değil. Mavi Kalem, 1999 yılında Düzce’de meydana gelen depreme müdahale eden bir grup gönüllü tarafından 2000 yılında kurulmuştur. Kuruluş, 2011 yılında Türkiye’nin doğusunda meydana gelen Van depreminin ardından da yardım çalışmalarına katılmış ve bölgedeki kadın ve çocuklara destek olmak amacıyla bir yıl boyunca bir konteyneri üs olarak kullanmıştır.
Mavi Kalem, doğal afetlerden etkilenen kadın ve çocukları güçlendirme ve insani yardım sağlama misyonuyla yola çıktı. O zamandan bu yana çalışmalarını şiddet ve cinsel istismarı önleme; kız çocukları için fiziksel ve zihinsel sağlık atölyeleri de dahil olmak üzere çocuklar için eğitim, sanat ve spor programları sağlama ve çoğu Suriyeli olan göçmenleri ve mültecileri desteklemeyi içerecek şekilde genişletti. Mavi Kalem, 2019 yılında GFC’nin özellikle zorlu koşullardaki çocuk ve gençleri olumlu yönde etkileyen kuruluşları ödüllendirdiği Juliette Gimon Cesaret Ödülleri’nin ilk sahiplerinden biri oldu.
Mavi Kalem şu anda depremden etkilenen kadın ve çocukların kısa vadeli ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor, ancak aynı zamanda afet bölgelerindeki çocukların uzun vadeli refahını desteklemeyi de taahhüt ediyor. Kuruluş, çocuklara psikolojik destek sunmayı, oyuncak dağıtmayı ve çocukların oyun oynamaları ve sosyalleşmeleri için güvenli alanlar sağlamak üzere oyun alanları kurmayı planlıyor. Ayrıca öğretmenlerin öğrencilerini desteklemek için hazırlanmalarına da yardımcı oluyor. Zeynep, afet bölgelerinde çalışacak öğretmenler için bir ön rehber oluşturduğunu söyledi.
Zeynep, “Acil durumlarımızdan biri de çocuklar için okullar,” dedi. “Onlara ihtiyacımız var çünkü çocukların sosyal hayatlarına, arkadaşlarına ihtiyaçları var. Okul hayatına dönüş, onların ve ailelerinin hayatlarını toparlamalarına yardımcı olacaktır.”
Mavi Kalem çalışanlarının Hatay’da görüştüğü çocuklardan biri de bu düşünceyi yineledi. Çocuk, “Artık okula gitmiyoruz,” dedi. “Okulu çok seviyorum ama okul yıkılmak üzere. Yeni bir okul yapılırsa gitmek istiyorum.”
Mavi Kalem’in çalışmalarına bağışta bulunmak için GlobalGiving sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Yazının aslı: https://globalfundforchildren.org/story/helping-children-and-families-impacted-by-the-earthquakes-in-turkiye/