Kadın Danışma Merkezi ve Yerel STK’lara Mentorluk Projesi’nde İstanbul’un Esenyurt ilçesinde yaşayan kadınların ihtiyaç duydukları hizmetlere erişebilmelerini ve yerel toplumun içinde ayrımcılığa uğramadan kendilerini güvende hissetmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda kadınların travmayla başa çıkma kapasitelerini arttırmayı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti tanımalarını sağlamayı ve şiddet durumunda başvurabilecekleri mekanizmaları öğrenmelerini desteklemeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu hedefleri gerçekleştirirken kadınların kendi aralarında dayanışma ve bilgi yaygınlaştırma ağı oluşturmalarına destek oluyoruz.
Şubat ayında Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sebebiyle çalışmalarımızın bir kısmını depremin etkileriyle baş etmeye yönelik şekillendirdik. Bu süreçte savaşın travmasını atlatamamış olan yararlanıcılarımızın, depremlerin büyüklüğü ve etkisiyle ilgili yakınlarından duydukları ya da sosyal medya ve televizyonda karşılaştıkları haberler nedeniyle kaygı düzeylerinin arttığını öğrendik. İstanbul’un bir deprem bölgesi olması ve İstanbul ile ilgili deprem haberlerinin paylaşılmasının da endişe ve korkularını artırdığını belirttiler. Deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirme toplantıları yapılmasını talep ettiler. Bunun üzerine depremle ilgili iki bilgilendirme toplantısı düzenledik. Toplantılarda deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında alınabilecek önlemlerin, yapılabilecek hazırlıkların üzerinden geçtik. ÇÖK-KAPAN-TUTUN tatbikatını birlikte uyguladık.
Kadın Danışma Merkezi’nde Türkçe kursları başladı. Mülteci kadınların temel hak ve hizmetlere erişiminin önündeki en büyük engellerden biri dil bilgisi eksikliği. Kadınları bu yönden destekleyerek hizmetlere erişimini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Kurslar her gün sabah ve öğle saatlerinde merkezde veriliyor. A1 ve A2 seviye kurslarında kadınlar Türkçe kendini tanıtma, çevreyi anlama, derdini ve ihtiyacını anlatma gibi konularda güçleniyor. Dersleri Halk Eğitim Merkezi’nden gelen bir öğretmen veriyor ve kursları tamamlayan kadınlar Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen Türkçe yeterlilik sertifikası alıyor.
Aile Buluşmaları
Kadınların şiddete karşı güçlenmesini amaçlayan çalışmalarımızdan biri Aile Buluşmaları. Türkiye’de kadına yönelik şiddetin suç olduğunun hafızalarda yer etmesine yönelik kilit mesajlar oluşturuyor ve aile buluşmalarında bu mesajları vurguluyoruz. Bu yolla şiddetin suç olduğuna dair bir hafıza payı oluşturmayı amaçlıyoruz. Kadınlar etkinliklere aileleri ile birlikte katılıyor. Böylece şiddete karşı oluşturduğumuz mesajları kadınların eşleri, babaları, abileri ile de paylaşma fırsatı buluyoruz. Yılın ilk aile buluşmasını Esenyurt Belediyesi Seyhan Kahraman Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirdik. Yıl boyunca üç tane daha aile buluşmamız olacak.