Perşembe , Kasım 21 2024
entr
Home / Bülten / Kadınlar şiddete karşı haklarını öğreniyor

Kadınlar şiddete karşı haklarını öğreniyor

Kadınların güçlenmesi, temel hak ve hizmetlere erişimlerinin desteklenmesi için çalışıyoruz. Kadınların sırf kadın oldukları için erkekler tarafından maruz bırakıldığı şiddeti önlemeye yönelik pek çok çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmaların önemli bir bölümünü kadına yönelik şiddet konusunda kadından kadına bilgilendirme yapılan atölyeler oluşturuyor. Bu atölyelerde kadınlar şiddet durumunda neler yapabileceklerini, hangi haklara sahip olduklarını, hangi kurumlara nasıl başvurabileceklerini öğreniyor.

Çalışma sırasında bir bez pano ve karton figürler eşliğinde şiddet hikayeleri canlandırılıyor. Önce kadının şiddete uğradığı örnek ve alışılagelmiş bir hikaye ele alınıyor. Sonra aynı hikaye kadının bu durumdaki haklarının, başvurabileceği yasal yolların eklenmesiyle yeniden işleniyor. Şiddet anında kullanabilecekleri mobil uygulamalar; şiddet sonrasında başvurabilecekleri karakol, hastane, adliye gibi kurumlar; kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının sağladığı ücretsiz hizmetler; sığınma evi ve uzaklaştırma kararı gibi süreçlerden söz ediliyor. Karton figürler ile kadın, erkek, çocuk, komşu, ev, karakol, adliye, sığınma evi gibi kişi ve mekanlar betimleniyor.

Çalışmaları Türkçe ve Arapça dillerinde uyguluyoruz. Böylece mülteci kadınlar da bu çalışmalardan faydalanabiliyor. Atölyelerin sonunda anlatılanların/panoda canlandırılanların daha akılda kalıcı olmasını sağlamak için Şiddet durumunda neler yapabiliriz? adlı broşürlerden dağıtıyoruz. Bu broşürlerde eğer şiddete maruz kalınırsa neler yapılabileceği adım adım anlatılıyor. Broşürleri yine daha fazla kadının yararlanabilmesi için Türkçe, Arapça ve Farsça dillerinde hazırladık. Geçtiğimiz yıl başlanan bu çalışmalardan şu ana kadar 500’ün üzerinde kadın faydalandı.

Çalışmalara katılan kadınlar çalışmanın sonunda akıllarında neler kaldığı sorulduğunda şunları ifade ediyor: “Kadınlar haklarını bilmeli”, “Haklarımızın ne olduğunu ve bir sorun yaşarsak nereye gideceğimizi öğrendik”, “Farklı uyruklardan olsak da haklarımız evrensel. Suriyeli, Türk fark etmez hepimiz şiddetten korunabiliriz”, “KADES uygulamasını öğrendim. Her kadın bu uygulamayı telefonuna indirmeli ve şiddet durumu yaşarsa bu uygulamaya başvurmalı”, “Sığınma evlerinden haberimiz yoktu”, “Haklarımızı bilmek kendimizi şiddetten korumaktır”, “Şiddet gören bir kadın asla susmamalı ve sesini çıkarmalı, ilgili yerlerden destek istemelidir”. 

             Ayrıca hem MaviKalem çalışanlarına hem de diğer sivil toplum kuruluşlarının çalışanlarına, belediye çalışanlarına ve gönüllülere de kendi çevrelerindeki kadınlarla uygulayabilmeleri için bu çalışmanın uygulayıcı eğitimini veriyoruz. Uygulayıcı eğitiminde çalışmada dikkat edilmesi gereken tüm önemli noktaları aktarıyor ve katılımcılara uygulama kılavuzu ile çalışma sırasında kullanılan materyallerden dağıtıyoruz. Böylece kadına şiddet konusunda kadından kadına yapılan bilgilendirme çalışmalarını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.

About mkalem

Check Also

Kadınlar İşini Kurdu!

Kadınlar İşini Kurdu!  Hatay’da “Kadınlar İşini Kursun Projesi” kapsamında 50 kadına işini kurması veya geliştirmesi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir