Perşembe , Ocak 2 2025
entr
Home / Bülten / Kadının güçlenmesi için erkeklere yönelik farkındalık çalışmalarımız devam ediyor

Kadının güçlenmesi için erkeklere yönelik farkındalık çalışmalarımız devam ediyor

Hayata geçirdiğimiz tüm çalışmaların temelinde toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı yer alıyor. 23 yıllık bir kadın kuruluşu olarak, 5 yıldır erkeklerle çalışmalar yürüyoruz. Kadın kuruluşundan kastımız ise şu: Çalışma arkadaşlarımızın yüzde 90’ı kadınlardan oluşuyor, kadınların güçlenmesi için çalışıyoruz ve önümüze çıkan sorunlar ile çözüm yollarını kadın bakış açısıyla ele alıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemeye yönelik çalışmalar yürütürken, bu eşitsizliğin her iki tarafına da -kadınlar ve erkekler- çalışmalarda yer veriyoruz.

     Kadınların sırf kadın oldukları için maruz bırakıldığı şiddet ve cinsiyet ayrımcılığına karşı güçlenmesi için 2019 yılında erkeklere yönelik bir atölye serisi oluşturduk. Suriyeli erkeklere yönelik oluşturulan ve Arapça uygulanan çalışmaya “Kadının Güçlenmesi İçin Erkek Katılımı Atölye Serisi” adını verdik. Bu çalışmalar ile erkekler üzerinde kadınlar ve kız çocuklarının temel hak ve hizmetlere erişmesi, ekonomik ve sosyal hayata katılarak güçlenmesi gibi konularda farkındalık oluşturmayı amaçladık. Farkındalık çalışmasıyla erkeklerin tüm bu süreçleri destekleyici olmasını hedefledik.

Atölye serisinde sırasıyla (1) şiddet, (2) ebeveynlik, (3) kadının işgücüne katılımı ve (4) toplumsal cinsiyet eşitliği konularını ele alıyoruz. Şiddet temalı ilk atölyede şiddetin ne olduğu, şiddetin türleri, dünyada ve Türkiye’de kadına yönelik şiddetin boyutları üzerine konuşuyoruz. Ebeveynlik temalı atölyede baba olmanın anlamını, toplumsal cinsiyet eşitsizliği neticesinde kız ve oğlan çocuklarına atfedilen rolleri ve beklentileri değerlendiriyoruz. Kadının işgücüne katılımı temalı atölyede bunun ne anlama geldiği, kadının işgücüne nasıl katılabileceği, farklı ülkelerde kadınların işgücüne ne düzeyde katıldıkları üzerine konuşuyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği temalı son atölyede ise toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kız çocukları, oğlan çocukları, kadınlar, erkekler ve aileler üzerindeki olumsuz etkilerini ele alıyoruz.

 

Çalışmaların sonunda katılımcılar atölyeler hakkında akıllarında kalanları yazı ve çizim yoluyla ifade ediyor. Bugüne kadar aldığımız bazı geribildirimler ise şöyle: “Toplantılarda çok güzel arkadaşlıklar geliştirdik. Derslerde öğrendiklerimizi mükemmel bir şekilde anlayana kadar konuşuyor, tartışıyorduk”, “Benim bekarken bunları öğrenmem çok iyi oldu. İleride evlendiğimde karıma, çocuklarıma nasıl davranacağım, onları nasıl destekleyeceğim hepsini öğrendim”, “Bu çalışma sayesinde Suriye’de bir araya gelmeyecek insanlar bir araya geldik, birimizin derdi olduğunda onunla hepimiz ilgilendik”.

Kadının güçlenmesi için daha fazla erkekte farkındalık oluşturabilmek adına farklı sivil toplum kuruluşlarının çalışanlarına bu atölye serisinin uygulayıcı eğitimini veriyoruz. Böylelikle farklı kuruluşların da kendi ulaşabildikleri erkekler ile bu atölyeleri uygulamalarını ve yaygınlaştırmalarını amaçlıyoruz. Bu kapsamda 2023 yılı boyunca devam eden uygulayıcı eğitimlerinin sonuncusunu Aralık ayında gerçekleştirdik. 3 tam gün süren eğitimde Adıyaman, İzmir ve İstanbul’un farklı ilçelerinden gelen sivil toplum kuruluşu çalışanlarıyla birlikte toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek için çalıştık.

Kadının Güçlenmesi İçin Erkek Katılımı Atölye Serisi kapsamında sürdürülen çalışmaların yanında 2021 yılında erkeklere yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı yaratmayı amaçlayan “Bir Aile Babasının Maceraları” adlı mobil oyunu ürettik. Bu oyun bir sivil toplum kuruluşu tarafından erkeklere yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği temasında geliştirilen ilk oyun oldu. 2023 yılında ise oyun ile ilgili Etki Analizi Raporu’nu yayınladık. Oyunun indirme bağlantıları ve Etki Analizi Raporu’na buradan ulaşabilirsiniz.

About mkalem

Check Also

Kadınların İşleri Işıldıyor!

Kadınların İşleri Işıldıyor! 82 kadına işlerini kurmaları veya geliştirmeleri için malzeme desteği verdik; başarı hikayeleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir