Suriyeli Çocukların Eğitimine Dair Model Oluşturma Projesi’nin (SUÇEM) Nisan 2018’den itibaren yürüttüğü, 10-14 yaşları arasındaki Suriyeli kız çocuklarının eğitimlerine devamına destek çalışması, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle devam ediyor.
Kız çocuklarının okullaşmalarının desteklenmesi ve artırılması için eğitimcilerin, siyasi aktörlerin ve karar mercilerinin daha etkin çalışabilmelerini hedefleyen projemiz iki bileşene sahip:
· Suriyeli Öğrencilerin Öğretmenleriyle Araştırma
· INEE[1]Psikososyal Destek Kılavuzu’nun Uyarlanması
Bu bileşenler uyarınca pek çok etkinlik organize ediyoruz. Toplantıların yanı sıra, Suriyeli ve Türkiyeli öğretmenlerle biraraya gelerek, araştırma çalışmamız için görüşmeler yapıyoruz.
Suriyeli ve Türkiyeli Öğretmenlerle Görüşmeler
Araştırma kapsamında, Suriyeli öğrencilerin, ortaokul eğitimine devam etme konusunda yaşadıkları sorunları tespit etmek için 252 öğretmen ile yüz yüze görüşmelerimizi tamamladık. Mavi Kalem tarafından organize edilecek ve İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te düzenlenecek tanıtım toplantılarında araştırmanın sonuçları ise kamu kurumları, uluslararası kuruluşlar ve STK temsilcileriyle paylaşılacaktır.
INEE Psikososyal Destek Kılavuzu’nun Uyarlanması
Projenin diğer bileşenini, afet ve acil durumlardan etkilenen çocukların eğitimlerine devam etmelerini, psikososyal destek ve sosyal, duygusal öğrenmeyi temel alarak sağlamayı hedefleyen INEE’nin Psikososyal Destek Kılavuzu’nun Türkçeye çevrilmesi oluşturuyor. Bu kılavuz, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla Suriyeli kız çocukların eğitime devamında karşılaşılan psikososyal ihtiyaçlar ve önerilerle ilgili bir makale de eklenerek Türkiye’ye uyarlanacak ve Arapçaya çevrilecek.
Terimler Sözlüğü Toplantısı
Ekim ayında, INEE Psikososyal Destek Kılavuzu için farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla terimler sözlüğü toplantısı düzenledik. Kılavuzun uyarlanmasında kullanılacak terimler konusunda bir ortaklık sağladık.
Suriyeli ve Türkiyeli Öğretmenlerle Toplantı
Kılavuz uyarlama çalışması kapsamında Kasım ayının başında 11 öğretmenle 3 gün süren toplantılar yapıldı. Suriyeli öğrencilere eğitim veren öğretmenlerin katılımıyla, örnek vakalar konuşuldu, karşılıklı bilgi ve deneyimler paylaşıldı. Kolaylaştırıcılığını Acil Durumlarda Eğitim Uzmanı-INEE Asgari Standartlar Sertifikalı eğitmeni Zeynep Türkmen’in yaptığı toplantıların sonunda, bu tarz standart, pratik ve uygulanabilir araçlara ihtiyacımız olduğu vurgulandı.
Uyarlanan Kılavuz; İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te eğitim alanında çalışan karar mercileri, uygulayıcılar ve STK temsilcilerine tanıtıldıktan sonra İstanbul’da eğitimler düzenlenerek son haline ulaşacak. Bu eğitimlerle 100 öğretmenin bu modeli kullanmasını ve kendi iş çevrelerinde bu modeli yaygınlaştırmasını hedefliyoruz.
2019’a girerken, SUÇEM olarak, INEE Psikososyal Destek Kılavuzu’nun uyarlanmış halini ve 252 öğretmenle yaptığımız görüşmeler sonucu hazırlayacağımız araştırma raporumuzu yayınlamayı hedefliyoruz.
Malala Fonu Eğitim Şampiyonluğu
Mavi Kalem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gamze Karadağ, Malala Fonu Gulmakai Ağı’nın dünya genelindeki 26 eğitim şampiyonundan biri. Eğitim Şampiyonları, yerelde kız çocuklarının özellikle orta öğretim eğitimlerine devamı ve güvenli, kaliteli ve ücretsiz eğitim konusunda savunuculuk yapmaktadır. Karadağ, Mavi Kalem’i temsilen yer aldığı bu proje kapsamında, savunuculuk stratejisi geliştirmek, yaygınlaştırmak ve projenin görünürlüğünden sorumlu.
Projeyle ilgili güncel paylaşımları Mavi Kalem Facebook, Instagram ve Twitter hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.
[1]INEE-The Inter Agency Network for Education in Emergencies-Acil Durumlarda Eğitim için Kurumlararası Ağ